
Full oversikt over klimaavtrykk
I takt med det økende fokuset på global oppvarming opplever vi at flere kunder er interessert i info om egne utslipp.
Strøm med opprinnelsesgaranti
I alle systemene våre brukes det strøm, enten til produksjon av energi eller til distribusjon. Lyse kjøper opprinnelsesgarantier på denne strømmen, og vil med det ha null utslipp tilknyttet elektrisitetsforbruk.
Les mer om opprinnelsesgaranti
Hvilke klimagassutslipp forårsakes av fjernvarme?
Fjernvarmens hovedidé er å ta vare på og gjenvinne varme som ellers ville bli sluppet direkte ut i omgivelsene. Bruk av slik spillvarme er en klimavennlig løsning, ettersom ingen "nye" energikilder brukes til varmeproduksjon. Forus Energigjenvinning i Stavanger mottar om lag 110 000 tonn avfall per år. Mye av dette søppelet blir etter nøye sortering gjenbrukt og gjenvunnet, mens det som verken kan gjenbrukes eller gjenvinnes er lovpålagt at må brennes. Forbrenningen genererer spillvarme som distribueres til kundene i isolerte fjernvarmerør.
Ved å brenne avfall istedenfor å deponere det, vil karbonet i avfallet omformes til CO2 istedetfor metan (CH4), en klimagass som er 25 ganger mer skadelig enn CO2. I henhold til Norsk Standard 3720: “Klimagassberegning for bygg”- anses fjernvarme fra spillvarme som karbonnøytral.
Forbrenning av avfall medfører utslipp av forurensende stoffer. Dette redusereres til forsvarlig nivå ved bruk av god renseteknikk. Lyse deltar nå i en mulighetsstudie for karbonfangst og -lagring på Forus for å også redusere klimagassutslippene fra forbrenningen. Mulighetsstudie gjøres i samarbeid med Forus Energigjenvinning og IVAR.
På kalde dager med høy etterspørsel etter varme vil ikke spillvarmen fra Forus Energigjenvinning være nok til å dekke behovet. Da tas det i bruk biogass for å dekke denne spisslasten. Biogass regnes fra Miljødirektoratet som en karbonnøytral energiressurs ettersom biologisk avfall er en del av det naturlige karbonkretsløpet
Les mer om fjernvarme
Hvilke klimagassutslipp forårsakes av nærvarme?
Nærvarme er et småskala varme- og distribusjonssystem som forsyner et mindre geografisk område med varme som benyttes til oppvarming og tappevann. I Lyse bruker vi i hovedsak biogass og naturgass for å dekke nærvarmeleveransen.
Forbrenning av fossile energikilder som naturgass medfører klimagassutslipp, og det arbeides derfor med å fase ut dette til fordel for biogass og andre mer miljøvennlige energibærere. Utslippsfaktor for de ulike nærvarme-nettverkene vil variere basert på hvilke energibærere som er benyttet.
Ta kontakt ved behov for ytterligere informasjon om ditt nærmeste nærvarmenett.
Finn ut mer om varme
Se sammensetningen av energibærere i ditt anlegg
Hensikten med fjernkontrollen.no er å gi kunder, utbyggere og andre interesserte oppdatert informasjon om hvilke energikilder som benyttes i fjernvarmeanlegg landet rundt.
Gå til fjernkontrollen.noHvilke klimagassutslipp kan knyttes til kjøling?
I Lyse har vi to typer kjøleanlegg: frikjøling og maskinkjøling. På fjernkontrollen.no kan du se hvilken type kjøling vi har hvor.
Frikjøling
Ved frikjøling hentes kaldt vann fra bunnen av Gandsfjorden. Sjøvannet veksles mot fjernkjølenettet og distribueres til kundene. 1 kWh strøm gir i størrelsesorden 25 kWh kjøling. Med opprinnelsesgaranti på strømkjøpet har anlegg med frikjøling 0 utslipp av klimagasser knyttet til sin kjøleproduksjon.
Maskinkjøling
Ved maskinkjøling benyttes et stoff i prosessen som heter kuldemedie. De fleste kuldemedier som benyttes til maskinkjøling har noen negative egenskaper for helse, miljø og sikkerhet. Lyse benytter kuldemedie R134a i sine maskiner. Dette er en gass som har en "global warming potential" (GWP) på 1300 ganger så mye som CO2 dersom den slippes ut ifølge den nyeste rapporten (AR5) til FNs klimapanel.
Alle drivhusgasser har ulik levetid og grad av oppvarmingseffekt i atmosfæren. For å lettere kunne sammenlikne deres effekt brukes GWP for å omregne til CO2-ekvivalenter. GWP forteller hvor stor påvirkning en klimagass har sammenliknet med CO2.
Lyse Neo har imidlertid gode system og rutiner for å forhindre lekkasjer, og er ISO-sertifisert innen både kvalitet (ISO 9001), miljø (ISO 14001) og energiledelse (ISO 50001). Dette underbygger at både oppfølging, rapportering og prosess for forbedring har høy kvalitet hos oss. Videre jobber Lyse Neo aktivt med innføring av frikjøling fra sjø i alle soner der dette er aktuelt. Vi har også en bevisst holdning til gradvis omlegging til kuldemedier med lavere GWP i de områdene hvor maskinkjøling er nødvendig.
Kjølemaskinen går på strøm, slik som varmepumper, og ved at Lyse kjøper opprinnelsesgarantier vil denne innsatsfaktoren være klimanøytral.
Ta kontakt ved behov for ytterligere og mer konkret informasjon om det enkelte anlegg.
Lær mer om kjøling
Hva slags klimagassutslipp er knyttet til biogass?
Biogass er en såkalt fossilfri energikilde, som vil si at vi ikke tilfører atmosfæren ny CO2 slik vi gjør ved forbrenning av olje og gass. Det skyldes at det dannes biogass når organisk materiale, som matavfall og husdyrgjødsel, brytes ned uten tilgang på luft.
Den viktigste bestanddelen i biogass er metangass, som er 25 ganger mer skadelig for klimaet enn CO2. Ved forbrenning av denne biogassen, i for eksempel nærvarmeanlegg eller som drivstoff i motorer, vil mesteparten av metangassen gjøres om til CO2 før utslipp. Noe av CO2-utslippet i forbrenningsanlegget fanges opp og føres blant annet til drivhus der det brukes som plantenæringsstoff, mens det fra kjøretøy vil slippes CO2 direkte til atmosfæren.
Miljødirektoratet regner denne forbrenningen av biogass som klimanøytralt, da råstoffet kommer fra organisk materiale og dermed er en del av det naturlige karbonkretsløpet. I et utslippsregnskap vil det derfor være naturlig å sette CO2-utslipp fra forbrenning lik 0. Likevel er det viktig å være bevisst at ikke all metan omdannes til CO2, og man vil dermed ha et lite utslipp av klimagassene metan (CH4) og nitrogrenoksid (N20) som ikke er en del av det naturlig karbonkretsløpet.
Les mer om biogass
Hva slags klimagassutslipp er knyttet til naturgass?
Naturgass er en gass basert på fossile ressurser og vil derfor medføre klimagassutslipp. Lyse Neo utvinner og fremstiller ikke selv naturgass, men kjøper fra Kårstø slik at energien kan distribueres videre til våre kunder.
Miljødirektoratet operer med en utslippsfaktor på 200 gCO2e/kWh for naturgass. Til sammenlikning har dieseldrivstoff et utslipp på 265 gCO2e/kWh og norsk elektrisitetsproduksjon har ifølge NVE et utslipp på 8 gCO2e/kWh.
Lyse ønsker dialog og samarbeid med våre naturgasskunder som arbeider for omlegging til mer bærekraftige energiløsninger.

Hvordan påvirkes BREEAM?
Valg av fjernvarme og fjernkjøling kan påvirke poengene i BREEAM på en del punkter innen Energi (ENE) og forurensing (POL). Den hyppigst forespurte informasjonen er gitt i avsnittene under. Ta kontakt ved behov for ytterligere informasjon.
ENE 04: «Energiforsyning med lavt klimagassutslipp»
IVAR bekrefter på sine hjemmesider at de årlige målsetningene for gjenbruk og resirkulering av avfall i regionen tilfredsstilles. I henhold til SN7 kan fjernvarme fra Lyse da regnes som en lokal klimavennlig energiteknologi.
POL 01: «Påvirkning fra kuldemedier»
Områder som er forsynt av frikjøling gir ingen påvirkning fra kuldemedier. Ved ønske om vurdering av POL 01 for områder forsynt med maskinkjøling bes det tas kontakt med produktsjef Kjøling, Øistein Fosse Mathisen.
POL 02: «NOx-utslipp»
Samsvarsnotat SN11 i POL 2 sier at gjenvunnet varme er å anse som null NOx-utslipp. Fjernvarme fra Lyse er hovedsakelig basert på gjenvunnet varme fra Forus Energigjenvinning. NOx-utslipp fra biogasskjelene er under grenseverdiene i forurensingsforskriftens kap. 27 på 100 mg/m3 ved 3 % O2. Konservativt regner vi utslipp lik grenseverdi for biogasskjelene.
I 2020 kom 97,2 % av fjernvarmen fra gjenvunnet varme og 2,8 % fra biogass.
Beregning i henhold til samsvarsnotat: 97,2 % x 0 + 2,8 % x 100 x 0,857 x 1,17 = 2,8 mg/kWh
Dette gir full score på dette emnet.
Alternativ dokumentasjon som gir full score kan finnes ved bruk av SN 7 og kriteriene om tilknytningsplikt.

Vi satser på fornybar energi
Bærekraft er viktig for oss. Det begynte med vannkraft for over 100 år siden. I dag leverer vi infrastruktur og flere tjenester basert på fornybare energikilder, som fjernvarme, kjøling og biogass.
Slik satser Lyse på fornybar energi
Klimaordbok
Når vi snakker om klimaavtrykk brukes det ofte noen fremmedord. Her har vi prøvd å forklare noen av dem.
GWP100
Global Warming Potential, eller globalt oppvarmingspotensiale. Alle drivhusgasser har ulik levetid og grad av oppvarmingseffekt i atmosfæren. For å lettere kunne sammenlikne deres effekt brukes GWP for å omregne til CO2-ekvivalenter. GWP forteller hvor stor påvirkning en klimagass har sammenliknet med CO2. Klimapåvirkningen sees over en valgt tidshorisont – 20, 100 eller 500 år, der GWP100 er den vanligste og også den Lyse bruker.
Fossilfri energikilde
Et begrep som brukes i forbindelse med utslipp av CO2 fra biomasse (biogene utslipp). Mengden CO2 som slippes ut ved bruk av biomasse vil ikke være høyere enn mengden CO2 som biomassen tok opp under vekst, gitt en bærekraftig forvaltning av arealer. Derfor settes CO2-utslipp fra bruk av biologisk materiale lik null, og man sier at materialet har "netto nullutslipp" av CO2 ved bruk.
Opprinnelsesgaranti
En opprinnelsesgaranti er en garanti for at en viss mengde fornybar strøm er produsert ved et bestemt kraftverk. Garantien dokumenterer at kunden har reservert fornybar kraftproduksjon i markedet tilsvarende sitt forbruk, selv om det ikke er akkurat denne strømmen som kommer i stikkontakten.