Hopp til innhold
Jente i bil ser gutt som fører ladekabel inn i elbil

Fire tips til en enda grønnere hverdag med elbil

Ingen land i verden har flere elbiler per innbygger enn Norge, og mange nordmenn bytter til elbil av miljøhensyn. Likevel er det flere grep du kan ta for å bidra til en enda grønnere hverdag.

Er elbiler egentlig klimavennlig?

Titt og ofte disktures det om elbiler i det hele tatt er mer klimavennlige enn biler med fossilt drivstoff.

Det aller meste av kraftproduksjonen i Norge kommer fra vannkraft, men siden Norge også kjøper og selger kraft, kan noe av strømmen som brukes i elbilene komme fra kullkraftverk i Europa.

Livsløpsstudier viser at selv om du kjører elbil på europeisk miks, eller i verste fall omtrent kun på kullkraft, så vil den være mindre forurensende enn en fossildrevet bil. Elbilen er altså mer klimavennlig enn bensin- og dieselbiler fordi den totalt sett har et mye lavere CO₂-utslipp gjennom sin levetid.

Hånd som fører ladekabel inn i elbil

Hva kan jeg gjøre selv?

Livsløpsstudier viser at en elbil har lavere klimautslipp enn en bil på fossilt drivstoff, men du kan likevel gjøre den elektriske bilhverdagen enda grønnere.

Skaff deg hjemmelader

Med en smart hjemmelader kan du lade når strømmen er billigst. Samtidig er det tryggere enn vanlig stikkontakt, og du lader mye fortere.

Produser din egen strøm

Et middels solanlegg produserer rundt 6200 kWh i året, og en elbil bruker i gjennomsnitt 2 kWh per mil. Det betyr at elbilen kan kjøre 31 000 kilometer i året bare ved hjelp av egenprodusert, grønn strøm fra solcelleanlegget.

Lad underveis

Et godt alternativ dersom du ikke har hjemmelader, eller har bruk for lading når du er på veien, er å benytte seg av Lyses hurtigladere. Samtlige av dem leverer 100 % vannkraft.

100% vannkraft

Med tilleggsproduktet 100 % vannkraft garanterer vi at det produseres like mye vannkraft fra våre kraftverk i Lysefjorden, som mengden strøm du bruker.

Ta det et steg videre

Flere tiltak for mer bærekraftig energihverdag.