Hopp til innhold

Hvorfor kan dere ikke bare sette ned strømprisen?

Sist oppdatert for 5 måneder siden

Det er markedet, og ikke Lyse som styrer strømprisene. Strømprisene styres – kort fortalt – av vær og vind, tilbud og etterspørsel. I Norge har vi et regulert kraftmarked, hvor alt kjøp og salg gjøres gjennom kraftbørsen Nordpool. Her selger kraftprodusentene, som typisk i Norge er store vannkraftverk, kraft. Denne kraften er «ferskvare» og må forbrukes når den produseres.

Les hva våre eksperter tror om strømprisen framover.

Strømleverandørene (Lyse, Tibber, Fjordkraft, Gudbrandsdal Energi osv.) kjøper strøm på kraftbørsen og selger den videre til deg. Én dag i forveien settes timeprisene for neste dag basert på hva kraftprodusentene sier de skal produsere/selge, og hva strømleverandørene sier de skal kjøpe. Det er her tilbud og etterspørsel kommer inn. Når timeprisene for neste dag er satt av Nordpool, gjelder de samme prisene for alle strømleverandører. Det vil si at vi i Lyse kjøper inn strømmen til samme pris som alle andre strømleverandører i landet. Når strømprisene går opp eller ned, vil ikke Lyse tjene mer eller mindre på deg som kunde. Det betyr at vi betaler mer eller mindre for strømmen fra kraftbørsen.

I motsetning til en del andre strømselskap så er Lyse også produsent av vannkraft. Strømmen som vi produserer, selger vi på denne kraftbørsen til mange forskjellige strømleverandører. Dette tjener Lyse mer penger på dersom strømprisen er høy, men det er stat og kommune som tjener mest på dette. Hvis Lyse tjener 1000 kr på å produsere strøm går ca. 600 kr til staten, og ca. 250 kr til våre eierkommuner som utbytte. Lyse sitter igjen med 150 kr av denne tusenlappen, disse midlene bruker vi til å investere blant annet i økt vannkraftutbygging.

Vil du lære mer om det europeiske strømmarkedet? Les mer og se video her.

Var denne artikkelen nyttig for deg?

0 av 2 synes dette var nyttigTakk for din stemme!

Relaterte artikler

Finner du ikke det du leter etter?