Hopp til innhold

Hva er kapasitetsledd og hvordan beregnes kapasitetstrinn?

Sist oppdatert for 3 måneder siden

Kapasitetsleddet er et fast beløp som betales over strømregningen hver måned. Det beregnes ut i fra hvor mye strøm du bruker samtidig.

Kapasitetsleddet er delt inn i flere pristrinn. Det er de tre timene med høyest samtidig forbruk i måneden som har betydning for hvilket trinn du havner på hver måned. Det er tre timertre ulike dager som teller. I tillegg er det snittet over en hel klokketime.
Kortvarig bruk av effektkrevende utstyr har derfor ikke stor betydning, om det ikke skjer samtidig med mye annet strømforbruk. For eksempel vil bruk av et apparat som bruker 12 kilowatt i 10 minutter i snitt for en time utgjøre 2 kilowatt.

Vaskemaskin og oppvaskmaskin bruker gjerne mye effekt i starten og slutten av en vask, men snittet over hele timen er gjerne rundt 1-1,5 kilowatt.

Min Side og i Lyse-appen kan du se hva dine strømtopper, de dagene med høyest samtidig forbruk er markert i oversikten.

Prisen på de ulike kapasitetstrinnene varierer fra netteier til netteier. Hos Lnett koster det laveste kapasistetsleddet (0-5 kW) 285 kr/mnd, neste trinn (5-10 kW) 435 kr/mnd. Har man tre dager med minst en timesforbruk på kapasistetstrinn 3 (10-15 kW) vil prisen være 585 kr/mnd. Kapasitetstrinn 4 (15-20 kW) koster 735 kr/mnd, kapasistetstrinn 5 (20-25 kW) 885 kr/mnd.
Det er med andre ord rundt 150 kroner å spare pr måned for hvert kapasitetstrinn man holder seg innenfor.

Var denne artikkelen nyttig for deg?

1 av 1 synes dette var nyttigTakk for din stemme!

Finner du ikke det du leter etter?