Hopp til innhold
Snødekt skog og fjell

Hva skjer med strømprisen?

Mildvær og billig gass gir lavere strømpriser

Markedskommentar oppdatert 5.2.2024.

Billigere gass og en mildere værtype påvirket framoverprisene for strøm i januar.


I Sørvest-Norge (NO2) ble snittprisen for januar 107,8 øre/kWh.

februar forventer vi akkurat nå en områdepris på 100,6 øre, denne stiger til 139,1 i februar, denne er ventet å gå litt ned til 83,2 øre i andre kvartal i 2024. I tredje kvartal er det forventninger om at prisen vil ligge på 84 øre. For 2025 sett under er det prognoser om en pris på 89,3 øre/kWh. Ser man enda lenger framover forventer vi at strømprisen for 2026 blir 85,8 øre/kWh.

Varierende vintervær
De to første ukene i januar var svært kalde i hele Norden. Dette førte til høyt forbruk og nær forbruksrekorder flere steder. I tillegg var det lav vindkraftproduksjon, som igjen førte til høye spotpriser mellom 100-150 øre/kWh i område NO2. Et voldsomt værskifte med vått, mildt og rekordmye vind siste halvdel av januar, drev prisene ned mot 50 øre/kWh, og i enkelte timer ned mot 0


Synkende gasspris

Spotprisen på gass har også falt videre. Situasjonen for gass er fremdeles svært god i Europa med 70 % fylling i de viktigste gasslagrene. For andre år på rad er vinteren mild i Europa, forbruket på gass er lavt og tilgangen er god.

SPOTPRISEN:
Husk at du alltid har tilgang til gjeldende strømpris, med og uten strømstøtte, for i dag og morgen og tilbake i tid.
I Lyse-appen kan du få varsling når prisen er spesielt høy eller lav.


Værskiftet ga fall i markedet
Framtidsprisene for strøm gikk ned som følge av værskiftet. Det er en forventning om priser rundt 100 øre/kWh i vårt prisområde i vintermånedene.

Oppsummert viser våre analyser (per 5.2) at vi kan forvente følgende strømpriser (øre/kWh inkludert mva) i NO2 fremover:

Februar-24
100,6

Andre kvartal-24
83,5

Tredje kvartal-24

84,02

2025
89,3

2026
85,8

Vi presiserer at strømprisene er prognoser. Vi tar forbehold om at de faktiske prisene kan bli annerledes.

(Alle prisene er oppgitt inkludert MVA, men uten strømstøtte)

Hva gjør at strømprisene svinger?

Kort fortalt er det markedet som avgjør hva strømmen koster – nærmere bestemt tilbud og etterspørsel. Er det mye strøm tilgjengelig blir prisen lavere, er det mangel blir prisen høyere.

Regn

Det tar tid å fylle opp vannmagasinene, det er nedbør over tid som avgjør hvor mye vannkraft vi har tilgjengelig. Lite nedbør og tørre perioder vil påvirke hvor mye strøm som produseres.

Vind

Vindkraft er, som navnet sier, avhengig av om det blåser eller ikke. Her vil det være store svingninger på kort tid, og noen av de store variasjonene i pris kan skyldes lite eller mye vind, blant annet i våre naboland.

Gassprisene

Både gassprisene og fyllingsgraden i europeiske gasslagre har variert mye det siste året. Prisen på gass har direkte påvirkning for systemprisen for strøm.

Forbruk

Etterspørsel etter strøm er både svingende og stigende. Svingende fordi vi bruker strøm ulikt gjennom døgnet, med topper om morgenen og ettermiddagen. Stigende, fordi mer og mer av samfunnet elektrifiseres.

I utgangspunktet er vi selvforsynt med strøm i Norge, men ikke alltid...

00:00 / 00:00

Hvem bestemmer strømprisen?

Strømmarkedet i Norge reguleres gjennom kraftbørsen Nord Pool. Produsentene selger strømmen de har tilgjengelig, og alle strømleverandørene kjøper den strømmen de har behov for til kundene sine time for time.

Det betyr at alle strømleverandørene kjøper strømmen til samme pris. Den enkelte strømleverandør har ingen mulighet til å påvirke hva spotprisen de selger videre til kundene sine blir.

Finn ut mer her
Vindmøller i forkant av fjell

Har du fått en høy strømregning?

Høye strømpriser og høyt forbruk betyr høy regning. Husk at vi er her for å hjelpe.

Ta kontroll

På Min side kan du se strømpriser og forbruk. Dette kan du også gjøre i Lyse-appen.

Sjekk forbruket

Sjekk våre sparetips. Strøm er ofte dyrest på morgen og ettermiddag.

Snakk med oss

Sliter du med å betale? Ta kontakt, så forsøker vi alltid å finne en løsning.

Unngå å måtte legge ut for strømstøtten

Lyse-kunder har strøm, nettleie og strømstøtte på samme faktura.

Finn ut mer

Strømavtaler som passer for alle

Vi har trygge og gode strømavtaler som følger markedet. Ingen lokketilbud, ikke noe lureri – bare strøm i veggen og full kontroll.

Se våre strømavtaler
Gutt som pakker jente inn i dyne