Hopp til innhold

Hvorfor varierer strømprisene så mye?

00:00 / 00:00

Store svingninger i strømprisen - mange faktorer gjør at det kan bli dyrere fremover

Markedskommentar oppdatert 07.06.2024.

For mai ble den finansielle nordiske systemprisen 27,28 euro/MWh (31,7 øre/kWh). I vårt område NO2 ble den fysiske områdeprisen 41,52 euro/MWh (48,2 øre/kWh). Det har vært stor volatilitet i prisene som har svingt fra timespriser på 160 øre/kWh til negative timer på -10-20 øre/kWh.

Mai har vært en svært varm måned, med lite nedbør i Norge. De høye temperaturene har ført til stor snøsmelting i hele landet. I område NO2 har vi nå en fyllingsgrad i vannmagasinene på 67,4 % som er godt over normalen på 55 % på dette tidspunktet. Men ettersom snømagasinene nå nesten er ferdig smeltet, vil vi med en normal værutvikling utover sommeren ligge rundt 80 % fyllingsgrad i vannmagasinene i NO2 til høsten, som er helt på normalen. I Nord-Norge sliter de fremdeles med svært lave vann- og snømagasiner, men ettersom de har en god kraftbalanse og kan importere mye kraft fra Nord-Sverige bør det ikke by på problemer.

Den enorme snøsmeltingen og det uregulerte tilsiget til vannkraftverkene, spesielt i midten av mai har presset prisene ned, og ført til den laveste månedsprisen så langt i år. Men når tilsiget avtok mot slutten av mai, ser vi at prisene igjen har økt opp mot 60-70 øre/KWh.

Gassprisene har steget videre med rundt 25 % i mai, og prisforventningen for Q3-24 er nå 35 euro/MWh. Det er forventet at prisene stiger ytterligere til hhv 37 euro/MWh og 40 euro/MWh inn i Q4-24 og Q1-25. Uroen i Midtøsten er med på å øke prisen, samt at transporten av gass i rør fra Russland via Ukraina ser ut til å stanse ved nyttår. Per i dag er det fremdeles ca 15 % av EU sitt gassforbruk som kommer fra Russland via gassrørledninger og LNG. Man ser også at Asia har hatt økt import av LNG i det siste, ettersom varmt vær har økt kjølebehovet og forbruket av gass. Dette bidrar også til at prisene stiger i Europa ettersom konkurransen for å kjøpe LNG øker.

Selv om det varme været har gitt store tilsig, har svært lite nedbør i mai ført til at den totale hydrologiske balansen er svekket. I tillegg bidrar også de økte gassprisene til høyere prisforventninger på nordisk strøm fremover.

Framoverpriser

Oppsummert viser våre analyser (per 10.5) at vi kan forvente følgende strømpriser (øre/kWh inkludert mva) i NO2 fremover::

PeriodeMai-24
Pris i øre/kWh (endring fra sist mnd.)63,14 (- 6,02)
PeriodeJuni-24
Pris i øre/kWh (endring fra sist mnd.)63,80 (- 0,23)
PeriodeTredje kvartal-24
Pris i øre/kWh (endring fra sist mnd.)74,77 (1,67)
PeriodeFjerde kvartal-24
Pris i øre/kWh (endring fra sist mnd.)92,65 (2,75)
Periode2025
Pris i øre/kWh (endring fra sist mnd.)88,9 (6,6)
Periode2026
Pris i øre/kWh (endring fra sist mnd.)81,1 (3,1)
PeriodePris i øre/kWh (endring fra sist mnd.)
Mai-2463,14 (- 6,02)
Juni-2463,80 (- 0,23)
Tredje kvartal-2474,77 (1,67)
Fjerde kvartal-2492,65 (2,75)
202588,9 (6,6)
202681,1 (3,1)

Vi presiserer at strømprisene er prognoser. Vi tar forbehold om at de faktiske prisene kan bli annerledes. (Alle prisene er oppgitt inkludert MVA, men uten strømstøtte)

Hva gjør at strømprisene svinger?

Kort fortalt er det markedet som avgjør hva strømmen koster – nærmere bestemt tilbud og etterspørsel. Er det mye strøm tilgjengelig blir prisen lavere, er det mangel blir prisen høyere.

Regn

Det tar tid å fylle opp vannmagasinene, det er nedbør over tid som avgjør hvor mye vannkraft vi har tilgjengelig. Lite nedbør og tørre perioder vil påvirke hvor mye strøm som produseres.

Vind

Vindkraft er, som navnet sier, avhengig av om det blåser eller ikke. Her vil det være store svingninger på kort tid, og noen av de store variasjonene i pris kan skyldes lite eller mye vind, blant annet i våre naboland.

Gassprisene

Både gassprisene og fyllingsgraden i europeiske gasslagre har variert mye det siste året. Prisen på gass har direkte påvirkning for systemprisen for strøm.

Forbruk

Etterspørsel etter strøm er både svingende og stigende. Svingende fordi vi bruker strøm ulikt gjennom døgnet, med topper om morgenen og ettermiddagen. Stigende, fordi mer og mer av samfunnet elektrifiseres.

Hvem bestemmer strømprisen?

Strømmarkedet i Norge reguleres gjennom kraftbørsen Nord Pool. Produsentene selger strømmen de har tilgjengelig, og alle strømleverandørene kjøper den strømmen de har behov for til kundene sine time for time.

Det betyr at alle strømleverandørene kjøper strømmen til samme pris. Den enkelte strømleverandør har ingen mulighet til å påvirke hva spotprisen de selger videre til kundene sine blir.

Finn ut mer her
Vindmøller i forkant av fjell

I utgangspunktet er vi selvforsynt med strøm i Norge, men ikke alltid...

00:00 / 00:00

Har du fått en høy strømregning?

Høye strømpriser og høyt forbruk betyr høy regning. Husk at vi er her for å hjelpe.

Ta kontroll

På Min side kan du se strømpriser og forbruk. Dette kan du også gjøre i Lyse-appen.

Sjekk forbruket

Sjekk våre sparetips. Strøm er ofte dyrest på morgen og ettermiddag.

Snakk med oss

Sliter du med å betale? Ta kontakt, så forsøker vi alltid å finne en løsning.

Unngå å måtte legge ut for strømstøtten

Lyse-kunder har strøm, nettleie og strømstøtte på samme faktura.

Finn ut mer

Strømavtaler som passer for alle

Vi har trygge og gode strømavtaler som følger markedet. Ingen lokketilbud, ikke noe lureri – bare strøm i veggen og full kontroll.

Se våre strømavtaler
Gutt som pakker jente inn i dyne