Hopp til innhold

Hva skjer med strømprisen?

Det lønner seg å lære litt mer om strøm


Det er mye, og mange, som påvirker hva du må betale for strømmen din. Her kan du lære mer om hvordan strømmarkedet fungerer og hva prisen blir framover.

Nedbør, vind og milde temperaturer presser ned strømprisen i vår

Oppdatert 14.03.23.

Vi har vann i magasinene og mye snø i fjellet som vil smelte og bli til ren strøm. Vannkraft kombinert med gode vindforhold og stabil tilgang på gass i Europa vil sannsynligvis senke strømprisene utover våren.

Overskriftene om høye strømpriser har forsvunnet fra medias forsider, men strømpolitikk er “i vinden” som aldri før. Konflikten har i vinter rast mellom staten, vindmølleparkene og urfolk, og minner oss om at strømproduksjon er noe som angår alle. Mer natur bygges ut og folk bekymrer seg for hvordan verdiene forvaltes.

Vått og mildt vær gir vann i magasinene

Samtidig har nordmenn vært flinke til å spare strøm, og det er svært viktig for stabil tilgang på kraft. Både januar og februar hadde relativt milde temperaturer, og det har vært rikelig med nedbør og vind. Det kan i alle fall folk som bor på Vestlandet skrive under på. Det har vært mulig for strømprodusentene å fylle opp i magasinene og vindmølleparkene har produsert strøm. I fjellet ligger det vanvittige mengder snø som et gigantisk hvitt batteri. Når våren kommer, vil snøen smelte ned i vannmagasinene og gi oss ren og verdifull kraft. Kort oppsummert ser situasjonen utover våren bra ut.

Rikelig med gass

Det er også positivt at gasslagrene i Europa holder seg temmelig fulle. Russisk gass er som kjent fjernet fra det Europeiske markedet, men USA bidrar med enorme volum flytende gass som kommer med skip. Den norske gassproduksjonen har også bidratt til at Europa har tilgang på relativt billig gass. Dette lover veldig godt for gasslagrene til neste vinter.

Hvilke priser forventer vi?

Vi forventer nå en spotpris som faller gradvis inn mot sommeren ned mot 80-100 øre/kWh, og som så stiger igjen opp mot 120-150 øre/kWh til høsten. Vi presiserer at dette er prognoser. Vi tar forbehold om at de faktiske prisene kan bli annerledes. 

(Alle prisene er oppgitt inkludert mva.)

Nedbør, vind og milde temperaturer presser ned strømprisen i vår

Hva gjør at strømprisene svinger?

Kort fortalt er det markedet som avgjør hva strømmen koster – nærmere bestemt tilbud og etterspørsel. Er det mye strøm tilgjengelig blir prisen lavere, er det mangel blir prisen høyere.

Regn

Det tar tid å fylle opp vannmagasinene, det er nedbør over tid som avgjør hvor mye vannkraft vi har tilgjengelig. Lite nedbør og tørre perioder vil påvirke hvor mye strøm som produseres.

Vind

Vindkraft er, som navnet sier, avhengig av om det blåser eller ikke. Her vil det være store svingninger på kort tid, og noen av de store variasjonene i pris kan skyldes lite eller mye vind, blant annet i våre naboland.

Gassprisene

Både gassprisene og fyllingsgraden i europeiske gasslagre har variert mye det siste året. Prisen på gass har direkte påvirkning for systemprisen for strøm.

Forbruk

Etterspørsel etter strøm er både svingende og stigende. Svingende fordi vi bruker strøm ulikt gjennom døgnet, med topper om morgenen og ettermiddagen. Stigende, fordi mer og mer av samfunnet elektrifiseres.

Hvem bestemmer strømprisen?

Strømmarkedet i Norge reguleres gjennom kraftbørsen Nord Pool. Produsentene selger strømmen de har tilgjengelig, og alle strømleverandørene kjøper den strømmen de har behov for til kundene sine time for time.

Det betyr at alle strømleverandørene kjøper strømmen til samme pris. Den enkelte strømleverandør har ingen mulighet til å påvirke hva spotprisen de selger videre til kundene sine blir.

Hvem bestemmer strømprisen?

Har du fått en høy strømregning?

Høye strømpriser og høyt forbruk betyr høy regning. Husk at vi er her for å hjelpe.

Ta kontroll

På Min side kan du se strømpriser og forbruk. Dette kan du også gjøre i Lyse-appen.

Sjekk forbruket

Sjekk våre sparetips. Strøm er ofte dyrest på morgen og ettermiddag.

Snakk med oss

Sliter du med å betale? Ta kontakt, så forsøker vi alltid å finne en løsning.

Unngå å måtte legge ut for strømstøtten

Lyse-kunder har strøm, nettleie og strømstøtte på samme faktura.

Finn ut mer

Strømavtaler som passer for alle

Vi har trygge og gode strømavtaler som følger markedet. Ingen lokketilbud, ikke noe lureri – bare strøm i veggen og full kontroll.

Se våre strømavtaler
Strømavtaler som passer for alle