Hopp til innhold

Hva skjer med strømprisen?

Nå lønner det seg å lære litt mer om strøm


Det er mye, og mange, som påvirker hva du må betale for strømmen din. Her kan du lære mer om hvordan strømmarkedet fungerer.

De høye strømprisene fortsetter

Sist oppdatert 18. juli 2022

Urolighetene i energimarkedet vi har sett en god stund nå, ser ut til å fortsette. Russland har skrudd ned gassforsyningene som går til Tyskland, og det er nå en reell frykt for at gassflyten vil stoppe helt opp i løpet av juli måned. Tyskland forbereder seg nå på rasjonering og kraftfulle tiltak for å redusere konsekvensene av energimangel fram mot neste vinter.

Dette fører til at gassprisene nok en gang stiger, og strøm følger med på lasset. Det betyr at det ikke er slutt på de høye strømprisene vi har sett en god stund nå. I juni ble gjennomsnittsprisen i Sør-Norge 233,4 øre/kWh (inkl. mva).

Se regjeringens spørsmål og svar om kraftsituasjonen

Rekordlave magasiner

Den hydrologiske balansen, som er summen av vann- og snømagasin i Norge og Sverige, har vært stabil gjennom juni, og vi har omtrent normalt med vann og snø for denne årstiden. Likevel er det store forskjeller rundt om i Norden, og i Sør-Norge er det stort underskudd og rekordlave magasiner.

Kraftselskapene holder nå igjen på vannet for å unngå å tømme magasinene.

Ifølge Statnett er det nå mellom 5 og 20 prosent sjanse for en situasjon der Norge må rasjonere strømmen. Det betyr at vi er avhengig av en sommer og høst med normale og aller helst godt over normale nedbørsmengder for å unngå å komme i den situasjonen.

Hva tror vi om strømprisene fremover?

Først og fremst så er det viktig å presisere at i et så usikkert marked som nå, så er det veldig vanskelig å spå priser frem i tid. Det skjer stadig endringer i pris, både på kort og lang sikt. Sånn det ser ut nå så tror vi at prisene for hele fjerde kvartal vil bli over 2 kroner.

De høye strømprisene fortsetter

Hva gjør at strømprisene svinger?

Kort fortalt er det markedet som avgjør hva strømmen koster – nærmere bestemt tilbud og etterspørsel. Er det mye strøm tilgjengelig blir prisen lavere, er det mangel blir prisen høyere.

Regn

Akkurat nå ligger vannmagasinene i Norge mye lavere enn de pleier, og det produseres dermed mindre strøm enn når de er fulle. Det tar tid å fylle opp disse magasinene, og det er nedbør over tid som avgjør hvor mye vannkraft vi har tilgjengelig.

Vind

Vindkraft er, som navnet sier, avhengig av om det blåser eller ikke. Her vil det være store svingninger på kort tid, og noen av de store variasjonene i pris kan skyldes lite eller mye vind, blant annet i våre naboland.

Forbruk

Etterspørsel etter strøm er både svingende og stigende. Svingende fordi vi bruker strøm ulikt gjennom døgnet, med topper om morgenen og ettermiddagen. Stigende, fordi mer og mer av samfunnet elektrifiseres.

Hvem bestemmer strømprisen?

Strømmarkedet i Norge reguleres gjennom kraftbørsen Nordpool. Produsentene selger strømmen de har tilgjengelig, og alle strømleverandørene kjøper den strømmen de har behov for til kundene sine time for time.

Det betyr at alle strømleverandørene kjøper strømmen til samme pris. Den enkelte strømleverandør har ingen mulighet til å påvirke hva spotprisen de selger videre til kundene sine blir.

Hvem bestemmer strømprisen?

Har du fått en høy strømregning?

Høye strømpriser og høyt forbruk betyr høy regning. Husk at vi er her for å hjelpe.

Ta kontroll

På Min side kan du se strømpriser og forbruk. Dette kan du også gjøre i Lyse-appen.

Sjekk forbruket

Sjekk våre sparetips. Strøm er ofte dyrest på morgen og ettermiddag.

Snakk med oss

Sliter du med å betale? Ta kontakt, så forsøker vi alltid å finne en løsning.

Strømavtaler som passer for alle

Vi har trygge og gode strømavtaler som følger markedet. Ingen lokketilbud, ikke noe lureri – bare strøm i veggen og full kontroll.

Se våre strømavtaler
Strømavtaler som passer for alle