Hopp til innhold
Kvinne gjør klar vaskemaskin til tøyvask

Hva består strømregningen av?

Hva består strømregningen av?

Strøm kan være vanskelig å forstå, og med mange ulike begreper er det lett å bli forvirret. En strømregning består av tre deler:

1

Strømprisen

Strømprisen er det du betaler for selve strømmen du bruker. På regningen din vil det alltid stå en gjennomsnittspris, men den er beregnet ut i fra hva du har brukt hver time hele måneden og hva prisen har vært den enkelte time - med mindre du har en fastprisavtale. Strøm er en vare som du kan bestille fra strømleverandører hvor som helst i landet.

2

Nettleie

Strømmen du bruker må fraktes hjem til deg. Det er nettselskapene som drifter og vedlikeholder strømnettet som strømmen fraktes via. Vi betaler alle nettleie for å dekke kostnadene med å få strømmen transportert helt fram til huset eller hytta.

3

Skatter og avgifter

Rundt halvparten av det du betaler i nettleie er skatter og avgifter til staten, blant annet forbruksavgift (også kalt elavgift). I tillegg betaler du også moms for strømforbruket og forbruksavgiften.

Støtteordning for høye strømpriser

Du får nå et fratrekk på strømregningen din når strømprisen i snitt er over 70 øre/kWh ekskl. mva. Du trenger ikke å gjøre noe.

Finn ut mer om strømstøtteordningen
Mann over stråleovn i stue

Lurer du på hva strømprisen blir i morgen?

Husk at du kan finne strømprisene time for time på Min Side, i Lyse-appen og på lyse.no. Morgendagens priser er tilgjengelig rundt klokken 14:00 hver dag.

Strømprisen time for time
Jente med badedrakt i dusjen ser forundret ut

Ulike strømavtaler

Det fins i hovedsak to ulike strømavtaler.

  • Spotpris: Dersom du har en spotprisavtale hos oss betaler du det strømmen koster time for time. På regningen din vil det alltid stå en gjennomsnittspris, men den er beregnet ut i fra hva du har brukt hver time hele måneden og hva prisen har vært den enkelte time. Vi kjøper strømmen fra kraftbørsen Nord Pool, som er det samme stedet alle strømleverandører kjøper den strømmen de har behov for til kundene sine time for time. Strømmen blir solgt for samme pris til alle strømleverandørene, men påslaget og det faste månedsbeløpet varier fra leverandør til leverandør.
  • Fastpris: Med en fastprisavtale* er strømprisen den samme gjennom hele døgnet. Du kan binde prisen i opptil ett eller tre år. Fastpris kan passe for deg som ønsker mer forutsigbarhet og vil unngå prissvingninger. Dersom du sier opp avtalen før tiden, må du betale et bruddgebyr. Dette blir regnet ut i hvert enkelt tilfelle basert på hvor mange måneder som gjenstår av avtalen, men minimumsbeløpet vil være 500 kroner. *Lyse tilbyr for tiden ikke nye fastprisavtaler til privatkunder.