Hopp til innhold

Hvilken pris skal vi sette for elbillading i boligselskaper?

Sist oppdatert for 4 måneder siden

Familie med bil (1).jpg

Ladeanlegget blir koblet mot fellesanlegget, og all kostnad med lading vil bli belastet boligselskapets strømregning. For å få en rettferdig fordeling av kostnadene, der hver enkelt beboer betaler for seg, er det satt opp en ladetjeneste som belaster den som lader. Hvor mye lading skal koste i hvert boligsselskap er det styret selv som bestemmer, og da er det viktig å ha god kontroll på de totale utgiftene når prisen settes.

 

Hvor ofte bør vi endre prisen for lading?

Vår anbefaling er å sette at prisen slik at boligselskapet så godt det lar seg gjøre går i null totalt gjennom året.

Det største usikkerhetsmomentet er strømprisen, ettersom den varierer gjennom året, og til og med time for time. Det vil derfor være svært vanskelig å treffe riktig pris til enhver tid.

For å unngå for mange prisjusteringer, som skaper både merarbeid for boligselskapet og potensiell forvirring hos beboerne, kan det derfor være lurt å sette en pris som kan stå seg over tid.

I perioder med høye strømpriser som svinger mye, kan det være lurt å kontrollere prisen for lading hver måned når dere mottar strømfaktura. En grei hovedregel kan være at prisen bør endres dersom den gjennomsnittlige strømprisen dere har betalt er mye høyere enn det som har satt som pris for lading. 

Hvilken pris bør vi sette?

Når dere skal sette prisen for lading i deres boligselskap, er det enklest å ta utgangspunkt i:

- De totale strømutgiftene til anlegget der laderne er tilknyttet (inkludert strøm, nettleie, samt fratrekk for strømstøtte)

- Kostnaden for selve ladetjenesten.

Eksempel: De totale strømutgiftene for en måned er 50.000 kroner, og forbruket er 25 000 kWh. For å finne gjennomsnittlig strømpris for hele måneden, deles totalbeløpet på forbruket. Her 50 000 delt på 25 000, som gir en snittpris på 2 kroner.

I tillegg til strømkostnaden, må prisen for ladetjenesten (0,49 kr/kWh eller 10%) legges til i den totale lade-prisen. I dette tilfelle bruker vi 0,49 kr/kWh. Retningsgivende pris vil da bli 2,49 kroner for lading i eksempelets boligselskap 

Hvordan endrer vi ladeprisen?

Det er styret, eller selve boligselskapet som både beslutter når prisen eventuelt skal endres og bestiller endring til Lyse. Endre ladepris her.

Var denne artikkelen nyttig for deg?

0 av 1 synes dette var nyttigTakk for din stemme!

Relaterte artikler

Finner du ikke det du leter etter?