Hopp til innhold

Hva skjer med strømprisen?

Aktuelt


På denne siden deler vi nyheter som påvirker ditt kundeforhold. Etter rekordlave strømpriser i 2020, har dette året vært preget av høyere priser.

En tørr og kald høst kan gi enda høyere strømpriser

I fjor bidro mye regn til fulle vannmagasiner, og vi fikk vi gleden av rekordlave strømpriser. 2021 startet med en lang kuldeperiode, i tillegg til at det har vært uvanlig tørt. Vi har derfor fått oppleve helt andre strømregninger i år enn vi er vant til.

Hva tror vi om strømprisene fremover?
August måned ble den dyreste måneden på lang tid, med en gjennomsnittspris på 71,8 øre/kWh. I september har prisen steget ytterligere og ligger nå rundt 1 krone/kWh. Vi forventer at strømprisen vil holde seg på omtrent 1 krone/kWh også gjennom høsten og vinteren. Men, dette er svært væravhengig. En tørr og kald høst kan bidra til å øke prisene enda mer. En våt og mild høst kan derimot rette opp i ubalansen, og prisene kan falle en god del fra dagens nivå.

En tørr og kald høst kan gi enda høyere strømpriser

Hva gjør at strømprisen stiger?

Strømmarkedet kan være vanskelig å forstå. I 2021 har prisene steget kraftig – det handler først og fremst om vær, tilbud og etterspørsel.

Lite regn

På grunn av lite nedbør, ligger vannmagasinene i Norge rundt 20 % lavere enn de pleier på denne årstiden, og det produseres dermed mindre strøm enn når magasinene er fulle.

Lite vindkraft

Lite vind i Europa fører til at de må bruke mer gass for å produsere strøm. Det gir økte utslipp og etterspørsel etter CO2 kvoter, og prisene i våre naboland som Tyskland og England også høyere.

Høyt forbruk

Vi bruker mer og mer strøm, både fordi det til tider har vært kaldt, men også fordi vi bruker elektrisitet i en mye større grad enn før, da blir prisene høyere.

Hvem bestemmer strømprisen?

Strømmarkedet i Norge reguleres gjennom kraftbørsen Nordpool. Produsentene selger strømmen de har tilgjengelig, og alle strømleverandørene kjøper den strømmen de har behov for til kundene sine time for time.

Det betyr at alle strømleverandørene kjøper strømmen til samme pris. Den enkelte strømleverandør har ingen mulighet til å påvirke hva spotprisen de selger videre til kundene sine blir.

Hvem bestemmer strømprisen?

Har du fått en høy strømregning?

Høye strømpriser og høyt forbruk betyr høy regning. Husk at vi er her for å hjelpe.

Ta kontroll

På Min side kan du se strømpriser og forbruk. Du kan også laste ned eller utsette fakturaer.

Sjekk forbruket

Sjekk våre sparetips og bruk sunn fornuft. Strøm er ofte dyrest på morgen og ettermiddag.

Snakk med oss

Sliter du med å betale? Ta kontakt, så forsøker vi alltid å finne en løsning.

Det blir bedre

Hold ut! Prisene vil stabilisere seg på et lavere nivå.

Strømavtaler som passer for alle

Vi har trygge og gode strømavtaler som følger markedet. Ingen lokketilbud, ikke noe lureri – bare strøm i veggen og full kontroll.

Se våre strømavtaler
Strømavtaler som passer for alle