Hopp til innhold

Aktuelt


På denne siden deler vi nyheter som påvirker ditt kundeforhold. Så langt i 2021 har strømprisen vært høy, noe som gir utslag på fakturaen.

Har du fått en høy strømregning?

Høye strømpriser og høyt forbruk betyr høy regning. Husk at vi er her for å hjelpe.

Ta kontroll

På Min side kan du se strømpriser og forbruk. Du kan også laste ned eller utsette fakturaer.

Sjekk forbruket

Sjekk våre sparetips og bruk sunn fornuft. Strøm er ofte dyrest på morgen og ettermiddag.

Snakk med oss

Sliter du med å betale? Ta kontakt, så forsøker vi alltid å finne en løsning.

Det blir bedre

Hold ut! Prisene vil stabilisere seg på et lavere nivå.

Det fine vinterværet fortsetter – men har sin pris i form av høyere strømregning også kommende måned

Det stabilt kalde vinterværet vi hadde i januar ser ut til å fortsette i store deler av februar. Værvarslene for de kommende ukene viser under normale temperaturer, lite vind og lite nedbør. Dette er faktorer som er svært viktige for prisfastsettelsen på strøm. Utsiktene er følgelig at prisene vil holde seg relativt høye, enkeltdager kan bli svært høye, men i gjennomsnitt ikke fullt så høye som de vi så siste uken av januar (ca 60 øre/kWh). Dette skyldes lavere strømpriser i Europa. Mildere vær og mer vind demper prisene der, noe som gjør at vi kan importere kraft til lavere priser i stedet for å eksportere til tidvis svært høye priser.

For resten av året er utsiktene fortsatt ganske moderate priser. Det er høy fyllingsgrad i de store kraftmagasinene og med mindre det blir spesielt nedbørsfattig de neste månedene så forventes en gjennomsnittlig pris omkring 30 øre/kWh (eks nettleier og avgifter).

Det fine vinterværet fortsetter – men har sin pris i form av høyere strømregning også kommende måned

3 grunner til at strømprisen er høy

Strømmarkedet kan være vanskelig å forstå. I 2021 har prisene steget kraftig – det handler først og fremst om vær, tilbud og etterspørsel.

Høyt forbruk

Strømmarkedet styres i stor grad av tilbud og etterspørsel, og nå brukes det mer strøm enn noen gang. I 2021 er det satt flere forbruksrekorder.

Lite vindkraft

Kaldt vær betyr ofte lite vind. Og uten vindkraft kan vi i mindre grad importere billig strøm fra resten av Europa.

Høye priser i andre land

Det har vært kaldt og stille i andre land også, noe som drar opp prisene over alt.

Vinterværet påvirker strømregningen din

I 2020 var strømprisen lav, men på grunn av kaldt og tørt vær går nå strømprisen opp. Det samme gjør forbruket.

Nå har vi hatt en høst med vått, mildt og vindfullt vær, noe som har resultert i rekordlave strømpriser over lang tid. De siste ukene har det vært mindre regn og vind, og vi ser nå minus på gradestokken. Noen tørre uker og utsikter til at dette skal vare i alle fall noen uker til, fører til at strømprisene nå vil øke til et mer normalt nivå.

Det er tre grunner til at effekten ikke strekker til nå:

  • Det er ekstremt kaldt i hele Nord-Europa så det trengs rekordmye strøm.
  • Det er ekstremt stille i Nord-Europa så det produseres veldig lite vindkraft.
  • Mange generatorer i det norske systemet er midlertidig ute av drift på grunn av vedlikehold eller problemer.

2020 var rekordbillig

I 2020 var gjennomsnittlig strømpris rett over 10 øre/kWh. Dette var historisk lavt. Til sammenlikning var prisene i 2018 og 2019 rundt 40 øre/kWh.

I ukene som kommer kan vi forvente at prisen tidvis kan stige en god del over 40 øre/kWh. Økt forbruk kombinert med høyere priser betyr at du som strømkunde kan forvente en høyere strømregning fremover.

Hva betyr dette for meg?

I tillegg til selve strømprisen, så blir strømregningen din påvirket av hvor mye strøm du faktisk bruker. Og med kaldere vær, jo da bruker de fleste av oss også mer strøm.

Det er vanskelig å gi eksakte spådommer på generelt grunnlag, ettersom sluttsummen på faktura avhenger av flere faktorer. Men det vi vet er at strømprisen nå vil øke, og at det kalde været fører til et høyere strømforbruk.

Eksempel: Med utgangspunkt i en enebolig er det ikke unaturlig at de lave temperaturene ute vil kunne føre til at du bruker 2000 kW mer enn normalt per måned. Når du bruker mer strøm, samtidig som prisen går opp, vil du kunne oppleve at prisen for strøm alene (altså uten nettleie) vil kunne bli ca. 1500 kr høyere, sammenliknet med fakturaen fra november.

Gjennomsnittlig strømpris den siste tiden:

Oktober 2020: 25 øre/kWh

November 2020: 11 øre/kWh

Desember 2020: 33 øre/kWh

Estimert gjennomsnittlig strømpris fremover:

Januar 2021: 60 øre/kWh

Februar 2021: 50 øre/kWh

Mars 2021: 30 øre/kWh

PS: Det er viktig å presisere at tallene over er estimater, og ikke eksakt vitenskap. Nettleie er ikke tatt med i beregningen. Den kommer utenom og betales til ditt lokale nettselskap.

Hva med resten av året?

Når prisen er høy på grunn av lite vann blir det ofte høye priser over lengre tid, helt til det har kommet ordentlig med nedbør igjen. Når prisen som nå er høy på grunn av effektmangel, varer det typisk noen dager eller maks et par uker med høy pris de hverdagene når det er stille og kaldt.

I 2021 tror vi at prisene vil bli mer normale, rundt 30 øre/kWh, slik utsiktene er nå. Det er fortsatt svært mye vann i norske vannmagasin, men vedvarende tørt og kaldt vær gjennom vinteren vil gjøre at magasinsituasjonen normaliseres. Skulle været imidlertid slå om til vått og mildt vær, forventer vi at prisene igjen vil falle til lavere nivå.

Sjekk ditt strømforbruk
Vinterværet påvirker strømregningen din

Strømavtaler som passer for alle

Vi har trygge og gode strømavtaler som følger markedet. Ingen lokketilbud, ikke noe lureri – bare strøm i veggen og full kontroll.

Se våre avtaler
Strømavtaler som passer for alle