Hopp til innhold

Hva skjer med strømprisen?

Nå lønner det seg å lære litt mer om strøm


Det er mye, og mange, som påvirker hva du må betale for strømmen din. Nå som prisene er høye og svinger mye, kan det være smart å lære litt mer om hvordan strømmarkedet fungerer, og hva som skjer med prisene fremover. Det kan du lære mer om her.

En tørr og kald vinter kan gi høye strømpriser

2021 startet med en lang kuldeperiode, i tillegg til at det har vært uvanlig tørt i sommer og høst. Vi har derfor fått oppleve helt andre strømpriser i år enn vi er vant til. I november 2020 var gjennomsnittsprisen 6,24 øre/kWh inkl mva, i år var den drastisk mye høyere med 132,9 øre/kWh inkl mva, og det merkes på strømregningene til kundene våre.

Hva tror vi om strømprisene fremover?

Det er mye usikkerhet rundt prisene vi kan forvente oss i vinter, og været spiller en stor rolle. Spesielt temperatur og vind blir avgjørende fremover. Vi har nå i overkant av 60 % vannmagasinfylling her på Sørvestlandet, men det er likevel rundt 20 % under normalt for denne årstiden. En tørr og kald vinter kan bidra til å øke prisene enda mer. En våt og mild vinter kan derimot rette opp i ubalansen, og prisene kan falle en god del fra dagens nivå.

Slik det ser ut akkurat nå, så kan prisen i første kvartal neste år bli rundt 150 øre/kWh inkl mva. Dersom det blir veldig kaldt og tørt derimot, kan den øke opp mot 250 øre/kWh, og i verste fall enda mer. Blir det mildt og mye nedbør, kan vi muligens se priser nede i 100 øre/kWh.

En tørr og kald vinter kan gi høye strømpriser

Hva gjør at strømprisene svinger?

Kort fortalt er det markedet som avgjør hva strømmen koster – nærmere bestemt tilbud og etterspørsel. Er det mye strøm tilgjengelig blir prisen lavere, er det mangel blir prisen høyere.

Regn

Akkurat nå ligger vannmagasinene i Norge mye lavere enn de pleier, og det produseres dermed mindre strøm enn når de er fulle. Det tar tid å fylle opp disse magasinene, og det er nedbør over tid som avgjør hvor mye vannkraft vi har tilgjengelig.

Vind

Vindkraft er, som navnet sier, avhengig av om det blåser eller ikke. Her vil det være store svingninger på kort tid, og noen av de store variasjonene i pris kan skyldes lite eller mye vind, blant annet i våre naboland.

Forbruk

Etterspørsel etter strøm er både svingende og stigende. Svingende fordi vi bruker strøm ulikt gjennom døgnet, med topper om morgenen og ettermiddagen. Stigende, fordi mer og mer av samfunnet elektrifiseres.

Hvem bestemmer strømprisen?

Strømmarkedet i Norge reguleres gjennom kraftbørsen Nordpool. Produsentene selger strømmen de har tilgjengelig, og alle strømleverandørene kjøper den strømmen de har behov for til kundene sine time for time.

Det betyr at alle strømleverandørene kjøper strømmen til samme pris. Den enkelte strømleverandør har ingen mulighet til å påvirke hva spotprisen de selger videre til kundene sine blir.

Hvem bestemmer strømprisen?

Har du fått en høy strømregning?

Høye strømpriser og høyt forbruk betyr høy regning. Husk at vi er her for å hjelpe.

Ta kontroll

På Min side kan du se strømpriser og forbruk. Du kan også laste ned eller utsette fakturaer.

Sjekk forbruket

Sjekk våre sparetips. Strøm er ofte dyrest på morgen og ettermiddag.

Snakk med oss

Sliter du med å betale? Ta kontakt, så forsøker vi alltid å finne en løsning.

Det blir bedre

Hold ut! Prisene vil stabilisere seg på et lavere nivå.

Strømavtaler som passer for alle

Vi har trygge og gode strømavtaler som følger markedet. Ingen lokketilbud, ikke noe lureri – bare strøm i veggen og full kontroll.

Se våre strømavtaler
Strømavtaler som passer for alle