Hopp til innhold

Ikke la strømregningen ødelegge julehyggen

Publisert 09.12.2022 - Sist oppdatert kl. 13.32 10.01.2024

I julen skal vi kose oss og ha det hyggelig sammen. De fleste juletradisjonene kan gå som normalt uten at du trenger å tenke strømpris. Samtidig kan det være lurt å ta små grep nå for å redusere strømregningen som kommer i januar.

Det er naturlig at mange vil søke løsninger for å få ned beløpet på strømregningen nå. Det er viktig å huske på at privatpersoner gjennom strømstøtteordningen skjermes en god del fra høye priser. Det er heller ikke slik at all strømbruk er så kostbart som mange tror. Vi vet at strøm er komplisert, og vil gjerne hjelpe deg med å forstå hva som er myter og hva som er gode tiltak som du også lever godt med.

En god huskeregel for strømsparing er: Oppvarming av bolig og vann er det som betyr mest, varmekilder som står på hele tiden er det som drar strøm.
I en gjennomsnittsbolig i Norge går så mye som rundt 55 prosent av energien vi bruker til oppvarming av rom, rundt 20 prosent går til varmt tappevann, og de resterende prosentene går til belysning og bruk av elektriske apparater og duppeditter.

Det å flytte strømforbruket til timer med lavere strømpris kan hjelpe, men det gjelder mest for store strømforbrukere som lading av elbil.

Den billigste strømmen er den du ikke bruker. Våre kunder har redusert strømforbruket sitt med så mye som 20 % siden i fjor, det har spart dem for mye penger.

Det er ikke sikkert at alle ønsker å spare strøm – i julen eller til vanlig - men for de som vil ha et lavere beløp på fakturaen har vi noen tips.

Skru ned innetemperaturen en grad, eller to

Tenker du at det må være godt og varmt før gjestene kommer på julebesøk? Husk at det blir fort godt og varmt i en stue full av folk og levende lys.

Det å skru ned varmen med en grad reduserer strømkostnadene med rundt 5 prosent, og er smart å gjøre for de fleste. Men etter hvert som du kommer nedover på gradestokken har det mindre virkning, det er ikke et poeng å senke innetemperaturen med mer enn tre til fem grader.

Alle rom i huset trenger kanskje heller ikke å ha samme temperatur? Hold dører lukket mellom varme og kalde soner i så fall.

Det å bytte ut panelovner med varmepumpe kan redusere oppvarmingskostnaden med en del. Nå tilbyr vi i Lyse varmepumpe nedbetalt på strømregningen fra 400 kroner per måned.

Trenger du å lufte ut? Husk å gjøre det kort og effektivt – ikke sett et vindu på gløtt.

Ta kortere dusjer

I juledagene pynter vi oss mer enn vanlig. Er dere mange som skal i dusjen før finstasen skal på? Da kan det være greit å sette en begrensning på en julesang eller to hver i dusjen?

Nest etter oppvarming av boligen, bruker vi nemlig mest strøm på oppvarming av vann. Derfor kan det være lurt å være effektiv i dusjen når strømprisene er høye. Det er også smartere å dusje enn å legge seg i badekaret, da sistnevnte bruker enda mer varmt vann.

Selv om varmtvannstanker har blitt romsligere med årene, kan den fortsatt gå tom for varmtvann. Hvis alle tenker på nestemann beholder dere den gode stemningen i heimen, i tillegg til å spare strøm.

Vi anbefaler sparedusj hvis du ikke allerede har det. Du kan også forsøke å senke temperaturen på varmtvannstanken til 65 grader. Sett aldri temperaturen under 60 grader - dette på grunn av faren for legionellabakterier. Smart varmtvannsbereder kan være en lur investering.

Tenn julelysene – men velg LED-lys

Julelys innendørs og utendørs er en god investering i god stemning og livskvalitet, tenker vi. Belysning står i gjennomsnitt for ni prosent av strømforbruket i en bolig, og er dermed heller ikke den største strømforbrukeren.
Bruk sparepærer eller LED-pærer utendørs og i kalde rom. Velg LED-lys der du kan, disse bruker opp mot 90 % mindre strøm enn vanlige pærer. Da vil julebelysningen ha en minimal innvirkning på strømkostnaden. Det er en god vane å slå av lyset i rom som ikke brukes. LED-lys har heller ikke redusert levetid hvis de blir slått av og på hyppig.

Vent med å kjøre vaskemaskin og oppvaskmaskin til de er helt fulle

Klesvask og oppvask er faktisk ikke så dyrt som mange nå tror, i og med at dette er noen av de mindre energikrevende apparatene vi bruker. Det er likevel lurt å fylle maskinene helt opp før du setter dem på.

Noen festplagg trenger kanskje ikke en runde i vaskemaskinen, men er klare for nytt selskap etter en luftings i kulden?

De fleste maskiner bruker like mye energi, enten de er fulle eller halvfulle. Da er det bedre økonomi å vente til maskinen er full. En del av dem har også spareprogram som sparer energi. Ta en titt i bruksanvisningen og prøv deg fram (de fleste bruksanvisningene finnes på nettet, hvis du ikke husker hvor den er).
Det kan være et alternativ å skru av tørkeprogrammet på oppvaskmaskinen. Oppvasken tørker fint av seg selv ved hjelp av varmen i maskinen. Da åpner du døren til maskinen på gløtt når den er ferdig, så tørker kopper og tallerkener ganske raskt.

Selv om tørketrommelen har fått et ufortjent dårlig rykte som dyr i bruk, kan det være smart å henge opp klærne til tørk når du kan. Det er bedre for klærne dine, bedre for miljøet og bra for lommeboka. Velg mest mulig energieffektivt utstyr og maskiner når det kjøpes nytt. Kanskje noe å tenke på hvis slike harde pakker skal legges under treet?

Bli kjent med eget forbruk

Nå som det er blitt vanligere å snakke om strømprisen enn om været, er det sjanse for at temaet også kommer opp i juleselskap. Ta frem Lyse-appen og vis tallene, så kan dere parkere den diskusjonen og heller snakke om andre ting.

I Lyse-appen og på Min side får du full oversikt over hvor mye strøm du bruker og hva den faktisk koster deg. Så slipper du å lure. I tillegg kan du betjene ditt eget kundeforhold ved å blant annet se og utsette faktura. 

Dagens, morgendagens og historiske strømpriser ligger åpent uten innlogging på nettsidene våre.

Se også Enova for støtte til langsiktige strømsparetiltak. De støtter både smart strømstyring, og varmtvannsberedere, energirådgivning, solceller og oppgradering av bygningskroppen.

Til slutt - julen er dessverre høytid for boligbranner. Her er noen gode råd for en elsikker jul.

Vi i Lyse ønsker dere alle en fin adventstid og julefeiring.