
Er huset ditt rigget for fremtiden?
Hvordan ser fremtidens hus for smart energistyring ut? Trond Thorbjørnsen har allerede mange av svarene.
Her er teknologien som kan være nyttig
På garasjetaket produserer solcellene fornybar energi, og den smarte hjemmeladeren til elbilen sørger for at bilen lader på de mest gunstige tidspunktene. Batteriet i garasjen kan mellomlagre strømmen det ikke er bruk for umiddelbart. I kjelleren står den «smarte» varmepumpeberederen og i stuen er varmepumpen på plass.
– Jeg kan kjøre en lav ladeeffekt, eller jeg kan lade bilen på natta. Hvis solen skinner, kan jeg hente strøm fra taket, eller jeg kan bruke solstrømmen som er lagret i batteriet i garasjen, sier Trond Thorbjørnsen.
Solceller kombinert med hjemmelader
Gjennom jobben som senior forretningsutvikler i Lyse har han en særskilt interesse for energistyring, men familiefaren er tydelig på at mange ved hjelp av relativt små grep kan redusere strømforbruket sitt.
Blant annet ved hjelp av en smart hjemmelader.
Med en egen appstyrt ladetjeneste fra Lyse finner hjemmeladeren automatisk de mest fordelaktige tidspunktene å lade på, både basert på markedets strømpris og eventuelt egenprodusert energi fra solceller.
På den måten sørger du for å lade mest når strømprisen er lavest og mindre når den er høyere.
Selv om Thorbjørnsen har et batteri i garasjen til mellomlagring av solstrøm, presiserer han at det på ingen måte er nødvendig for å få effektiv bruk av solcellene kombinert med hjemmeladeren.
– Batteri er egentlig det siste du bør sette inn. Du kommer veldig langt med solceller og elbillading, sier Thorbjørnsen.
Digital solbefaring
Dersom du vurderer solceller på din bolig, er det nå enklere enn noen gang å sjekke mulighetene.
På våre nettsider kan du skrive inn din adresse og få svar på hvor huset ditt har best solforhold.
Tjenesten vil også finne ut hvor mange solcellepanel du trenger og regne ut hvor mange kilowatt de kan levere årlig. Til slutt vil du få oversikt over totalprisen for det aktuelle solcelleanlegget.
Deretter vil en montør komme hjem til deg og legge opp solcellene.
Når anlegget er ferdig montert, vil du bli registrert som plusskunde hos din nettleier, og du kan søke om støtte fra Enova. Tilskuddet er et fastbeløp på 10 000 kroner, pluss 1250 kroner per kWp.
– Nedbetalingen på et solcelleanlegg vil avhenge av hvor mye av den egenproduserte strømmen du klarer å bruke selv. Hvis du klarer å bruke alt selv, får du en kortere nedbetaling enn om du for eksempel mater 20 prosent ut på strømnettet igjen, sier Thorbjørnsen.
Anslått nedbetalingstid på et solcelleanlegg er på mellom 12 og 20 år, og selv om garantien på produksjonstiden er 25 år, vil anlegget sannsynligvis kunne produsere strøm i 30 til 40 år.
– På solceller må du ha et langt perspektiv. De pengene jeg sparer på strøm nå, går til nedbetaling av solcellene, sier Thorbjørnsen, som investererte i solceller da familien fikk elbil.
– For vår del startet dette med solceller da vi kjøpte elbil. Da kom jeg mer og mer inn i den grønne bølgen, og det handler rett og slett om å ta litt ansvar. Effektbaserte tariffer
Med elbilen kom også den smarte hjemmeladeren. Den kan være grei å ha også når de effektbaserte tariffene trer i kraft.
Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) har over flere år jobbet med et forslag om innføring av effektbaserte tariffer på nettleien.
De skal gjøre det dyrere å bruke mye strøm i de travleste periodene på døgnet og spare samfunnet for store utgifter.
NVE håper en slik tariff får brukerne av strømnettet til å flytte noe av forbruket sitt, som for eksempel lading av elbiler, til mindre travle tider på døgnet.
– Hvis du kan styre elbilladingen din når strømforbruket i samfunnet er lavest, så er det uten tvil det som gir største gevinst. Alle som har elbil bør ha en elbillader, og dersom du har gjort et godt kjøp og kjøpt en lader som kan kobles til internett, gjelder det bare å lade til riktig tid. For de fleste er det ikke mer de trenger gjøre, sier Thorbjørnsen.

Ta det et steg videre
Flere tiltak for mer bærekraftig energihverdag.