Hopp til innhold

Hvorfor har vi dyrest strøm her hvor det er mest produksjon?

Sist oppdatert for 3 måneder siden

Norge er delt inn i fem ulike prisområder for strøm hvor NO2 dekker hele Sørlandet og Sørvestlandet. Alle som bor i dette området, betaler det samme for strømmen uansett hvor langt man bor fra et kraftverk. I utgangspunktet vet man ikke hvilke kraftverk strømmen i huset ditt kommer fra – hvert selskap vet bare hvor mye de har produsert og når.

Grunnen til at Norge er delt inn i disse fem prisområdene er fordi det er kapasitetsbegrensninger på (transmisjons)strømnettet mellom landsdelene. Den billige strømmen fra Midt- og Nord-Norge kommer rett og slett ikke frem til områdene sør i landet. Man kan gjerne si at ledningene mellom nord og sør er en landevei, mens det vi trenger for å få samme pris er en motorvei.

Det er Statnett som har ansvar for transmisjonsnettet, og dermed også overføringskapasiteten mellom nord og sør. Det er planer om å øke denne overføringskapasiteten, dette vil føre til likere priser i hele landet.

Kommuner som har kraftverk i sin kommune, får ca. 10 % av strømmen som Lyse produserer til eget bruk, dette kalles konsesjonskraft. Dette kan de velge å bruke selv, selge til innbyggerne sine eller næringslivet til avtalt pris, men de fleste selger den på det åpne markedet og bruker heller pengene til velferdstjenester til innbyggerne.

NO2 har flest utenlandsforbindelser og vil derfor få mer prissmitte fra Europa sammenlignet med andre områder. 

Var denne artikkelen nyttig for deg?

2 av 6 synes dette var nyttigTakk for din stemme!

Relaterte artikler

Finner du ikke det du leter etter?