– Gevinster for hele byen
Publisert 03.01.2025 - Sist oppdatert kl. 12.00 03.01.2025
Hva om man kunne tatt i bruk energi som ellers uansett ville gått tapt? Det er nettopp dette fjernvarme handler om.
Fjernvarme kan bokstavelig talt virke litt fjernt for mange. For hva betyr det egentlig? Og hvordan kan det angå deg?
Om du har kjørt forbi Våland i det siste, har du sikkert lagt merke til ombyggingen som foregår. Dette er et resultat av at fjernvarmenettet utvides, og enda flere vil få tilgang på godene som følger med på kjøpet.
Fjernvarme handler om å utnytte den energien som blir generert når vi for eksempel brenner restavfall på gjenvinningsstasjonen til IVAR på Forus. Denne energien, eller varmen, legges i fjernvarmerør og distribueres rundt omkring på Nord-Jæren.
Et bevisst valg
Et av byggene som vil få fjernvarme fra Lyse, er leilighetsprosjektet Bykronen. Når det står klart i 2025, vil 67 leiligheter være garantert stabil varme og varmt vann, året rundt.
Bykronen har som ambisjon å kombinere høy komfort med et bærekraftig fotavtrykk. Valget av fjernvarme var et naturlig skritt i denne retningen. Helene Olsen-Beck er salgs- og markedssjef i K2 Bolig som utvikler Bykronen. Hun forklarer hvorfor:
– Vi er opptatt av å ta gode valg på vegne av beboerne i boligprosjektene våre. Fjernvarme er både miljøvennlig, kostnadseffektivt og gir komfort, sier hun.
Hva er fjernvarme?
- Fjernvarme er en måte å forsyne flere bygg med varme fra én sentral energikilde (fjernvarmeanlegg).
- Overskuddenergi fra eksempelvis industri eller avfallsforbrenning blir brukt til å varme opp varmt vann.
- Det varme vannet blir distribuert gjennom godt isolerte rør under bakken til tilkoblede bygninger.
- Energien brukes til oppvarming av rom, gulv, og vann til daglig bruk i hjemmet (som dusj og kraner).
Med fjernvarme får nemlig alle leiligheter én kvadratmeter «ekstra», fordi de ikke trenger varmtvannsbereder.
I tillegg fikk de frigjort kapasitet til flere ladeplasser for elbil i prosjektet ettersom belastningen på strømnettet går ned.
En løsning for hele byen
Lyse jobber kontinuerlig med å utvide fjernvarmenettet i regionen. Selv de som ikke har fjernvarme i dag, kan nyte godt av fordelene det gir gjennom redusert klimabelastning og mer effektiv energibruk i nærområdet.
Ketil Aarsand er leder for kunde og ettermarked i Lyse Neo. Han trekker fram at utbygging av fjernvarme også har positive ringvirkninger for bymiljøet.
– Vi skaper robuste energiløsninger som bidrar til å avlaste strømnettet og øke forsyningssikkerheten. Det gir gevinster for hele byen, sier han.
VISSTE DU AT?
Fjernvarmen produserer tilsvarende mengder energi som om du skulle lagt solceller på alle tak til privatboliger i hele Stavanger.
Nå pågår utbyggingen av fjernvarmenettet fra Paradis til Bjergsted. Flere sentrumsnære bygg kan koble seg på og ha glede av den grønne energien som sendes ut fra fjernvarmeanlegget på Forus.
Fjernvarme kan også legge til rette for nye næringer.
– Det muliggjør etablering av virksomheter i eller ved nettet. For eksempel prosessindustri og andre aktører som har overskuddsenergi som kan leveres inn på fjernvarmenettet, og dermed nyttes i en kollektiv løsning.
Utbyggingen skjer i flere retninger.
Det er både nordover i Stavanger og sørover i Sandnes:
Fremtiden er fjernvarme
Bykronen er bare ett av mange prosjekter som nå velger fjernvarme fra Lyse. Det viser hvordan moderne energiløsninger ikke bare er et valg for i dag, men også for generasjoner fremover.
De fremtidige beboerne i Bykronen kan nyte fordelene av stabil energi, høy komfort og en grønnere hverdag – alt levert av en lokal aktør med en tydelig visjon for fremtiden.