Christian var aldri i tvil da muligheten kom: – Vi trengte stabilitet og forutsigbarhet
Publisert 07.09.2023 - Sist oppdatert kl. 08.38 07.09.2023
Christian Bjørnsen, daglig leder for Møbelringen på Bryne, i Egersund og Lyngdal, var raskt ute da muligheten for fastprisavtale på strøm for bedrifter åpnet seg.
– Vi trengte stabilitet og forutsigbarhet. For vår del handler det ikke om spekulasjon. Det handler om å vite hvilke strømkostnader vi skal ha de neste sju årene, sier en tydelig og tilfreds Christian Bjørnsen.
Siden lanseringen av den nye fastprisordningen i januar i år har Lyse opplevd betydelig etterspørsel på produktet og ingen strømselskaper har inngått flere fastprisavtaler.
Alt fra butikker og kontorlokaler til større industribedrifter har tilbud om fastpris gjennom Lyse. Bjørnsen var ikke i tvil da tilbudet ble lansert i markedet.
Betaler 12.000 kroner i måneden
Første måned med fastpris var i januar. Da hadde han akkurat lagt bak seg siste måned med spotpris og betalt 70.000 kroner i strømregning for desember. Bjørnsen innrømmer at det gikk utover nattesøvnen. Nå har han fått både den og stabiliteten tilbake.
– I både januar og februar betalte vi 12.000 kroner i måneden for strøm, og det er en rimelig strømregning for oss, også før energikrisen som rammet oss i fjor, sier Bjørnsen.
Lyse tilbyr fastprisavtaler på strøm for bedrifter i hele Sør-Norge. De rimeligste avtalene ligger nå på mellom 60 og 70 øre/kWh og er basert på fremtidsforventninger om at kraftmarkedet blir vesentlig mindre anstrengt enn det har vært det siste halvannet året.
– Som sagt så handler det om forutsigbarhet for oss. Når vi ser på alt som skal skje innenfor det grønne skiftet i årene fremover, tror jeg strøm kommer til å bli en knapphetsgode. Jeg tror ikke vi kommer i en posisjon der vi har et stort overskudd av strøm fremover i tid, sier den daglige lederen.
– Den enkleste og billigste veien til forutsigbar strømregning
En stor andel av de fastprisavtalene som er inngått i Norge leveres av Lyse. Alt fra butikker og kontorlokaler til større industribedrifter som Aarbakke har benyttet seg av denne nye muligheten.
– Det viktigste for mange kunder er at de nye fastprisavtalene forsikrer mot prisen i sitt eget prisområde, mens tilsvarende finansielle avtaler baseres på en beregnet systempris, sier Ane Marte Hausken, administrerende direktør i Lyse Energi.
– Ikke ny vinter som i fjor
Lyse har vært pådrivere for å gi alle bedrifter mulighet for å inngå fastprisavtaler. Tidligere var slike avtaler kun tillatt for kraftkrevende industri.
Avtalene kan virke noe kompliserte i starten, men det er velprøvde mekanismer som vil fungere for mange.
Fastprisene er basert på Lyses og markedets prisforventninger de neste årene. I perioder vil fastprisen ligge lavere enn spotpris, mens i andre perioder vil den ligge høyere.
– Vi tror ikke det blir en ny vinter som i fjor. Da var spotprisene veldig preget av den urolige situasjonen med gass i Europa. Nå er det roligere. Samtidig er det alltid usikkerhet i kraftmarkedet, ikke minst som følge av «værår», sier Hausken.
Strømpriser påvirkes mye av om det er kald og tørr vinter (høyere pris) eller varm og våt vinter (lavere pris).
I tillegg forventes det at spotprisene vil gå mye mer opp og ned innenfor korte tidsperioder, etter hvert som det blir større andel av sol og vind i kraftsystemet.
– Stor forståelse for vårt behov
Prisene i spotmarkedet påvirker uansett ikke Møbelringen I. Bjørnsen. Den daglige lederen trekker frem den gode rådgivningen og hjelpen de fikk fra Lyse da de vurderte og signerte fastprisavtalen.
– Da vi tok kontakt med Lyse, fikk vi en ekstremt behagelig rådgiver. Han var lett å forstå, flink til å forklare og holdt oss litt i hånden. De var veldig objektive og hadde stor forståelse for våre behov. Det var til stor hjelp for oss, sier Bjørnsen.