Christian var aldri i tvil da muligheten kom: – Vi trengte stabilitet og forutsigbarhet
Publisert 07.09.2023 - Sist oppdatert kl. 08.13 09.10.2024
Christian Bjørnsen, daglig leder for Møbelringen på Bryne, i Egersund og Lyngdal, var raskt ute da muligheten for fastprisavtale på strøm for bedrifter åpnet seg.
– Vi trengte stabilitet og forutsigbarhet. For vår del handler det ikke om spekulasjon. Det handler om å vite hvilke strømkostnader vi skal ha de neste sju årene, sier en tydelig og tilfreds Christian Bjørnsen.
Siden lanseringen av den nye fastprisordningen i januar 2023 har Lyse opplevd betydelig etterspørsel på produktet.
Alt fra butikker og kontorlokaler til større industribedrifter har tilbud om fastpris gjennom Lyse. Bjørnsen var ikke i tvil da tilbudet ble lansert i markedet.
Fikk stabiliteten tilbake
Første måned med fastpris var i januar 2023. Da hadde han akkurat lagt bak seg siste måned med spotpris og betalt 70.000 kroner i strømregning for desember. Bjørnsen innrømmer at det gikk utover nattesøvnen. Etter fastprisavtalen med Lyse har han fått både den og stabiliteten tilbake.
– Januar og februar etter betalte vi 12.000 kroner i måneden for strøm, og det er en rimelig strømregning for oss, også før energikrisen som rammet oss, sier Bjørnsen.
Lyse tilbyr fastprisavtaler på strøm for bedrifter i hele Sør-Norge.
– Som sagt så handler det om forutsigbarhet for oss. Når vi ser på alt som skal skje innenfor det grønne skiftet i årene fremover, tror jeg strøm kommer til å bli en knapphetsgode. Jeg tror ikke vi kommer i en posisjon der vi har et stort overskudd av strøm fremover i tid, sier den daglige lederen.
Forutsigbar strømregning
En stor andel av de fastprisavtalene som er inngått i Norge, leveres av Lyse. Alt fra butikker og kontorlokaler til større industribedrifter, som Møbelringen, har valgt å inngå fastprisavtale for deler av sitt strømforbruk.
– Det viktigste for mange kunder er at fastprisavtalene forsikrer mot prisen i sitt eget prisområde, mens tilsvarende finansielle avtaler baseres på en beregnet systempris., sier Solveig Gjerde Hjelle, administrerende direktør i Lyse Energi.
– Det er betryggende for bedrifter at avtaleformen og dokumentene er standardiserte og myndighetsgodkjente. Det er med andre ord ikke opp til hvert strømselskap. Avtalene kan virke noe kompliserte i starten, men det er velprøvde mekanismer som vil fungere for mange, understreker hun.
Tidligere var slike fastprisavtaler kun tilgjengelige for kraftkrevende industri, men fra 2023 fikk også mindre bedrifter tilgang.
– Lyse har vært pådrivere for å gi alle bedrifter mulighet for å inngå fastprisavtaler. Vi er glade for at regjeringen i forslag til nytt statsbudsjett slår fast at ordningen blir permanent.
– Stor forståelse for vårt behov
Fastprisene er basert på Lyses og markedets prisforventninger de neste årene. I enkelte perioder vil fastprisen ligge lavere enn spotpris, i andre vil den ligge høyere.
Spotprisene har vært veldig preget av den urolige situasjonen med gass i Europa. Nå er det roligere. Samtidig er det alltid usikkerhet i kraftmarkedet, ikke minst som følge av «værår». Strømpriser påvirkes nemlig mye av om det er kald og tørr vinter (høyere pris) eller varm og våt vinter (lavere pris).
Prisene i spotmarkedet påvirker uansett ikke Møbelringen I. Bjørnsen.
Den daglige lederen trekker frem den gode rådgivningen og hjelpen de fikk fra Lyse da de vurderte og signerte fastprisavtalen.
– Da vi tok kontakt med Lyse, fikk vi en ekstremt behagelig rådgiver. Han var lett å forstå, flink til å forklare og holdt oss litt i hånden. De var veldig objektive og hadde stor forståelse for våre behov. Det var til stor hjelp for oss, sier Bjørnsen.