Hopp til innhold
Økonomisjef John Lende og adm. direktør Håkon Oma i Aarbakke AS

– For oss er én ting viktigere enn noe annet

Publisert 07.09.2023 - Sist oppdatert kl. 08.32 07.09.2023

Med fastpris fra Lyse kuttet Aarbakke AS strømkostnadene med 200.000 kroner hver måned flere ganger i vinter. Det er likevel ikke den viktigste grunnen til at bedriften inngikk avtalen.

– Det første halve året med fastpris har vært som forventet. Vi er ekstremt godt fornøyd med at vi har inngått denne avtalen. Strømprisen har vært forutsigbar. Vår kostnad har i alle måneder hittil vært lavere med fastprisavtalene sammenlignet med spot-markedet, sier Håkon Oma.

Den ferske toppsjefen i Aarbakke AS er godt i gang etter at han tok over sjefsstolen fra Inge Brigt Aarbakke før sommeren.

Selvfølgelig er det kjekt med penger spart, men det er på ingen måte det mest sentrale for Aarbakke. For ham handler fastprisavtalen om tryggheten den gir.

Den veletablerte bedriften på Bryne, som i all hovedsak leverer deler som brukes på olje- eller gassbrønner over hele verden, var blant de aller første bedriftene som tegnet fastprisavtale med Lyse. Det har de på ingen måte angret på.


Ikke indeksregulert

Lyse tilbyr fastprisavtaler på strøm for bedrifter i hele Sør-Norge. De rimeligste avtalene ligger nå mellom 60 og 70 øre/kWh og er basert på at forventninger om at kraftmarkedet blir vesentlig mindre anstrengt enn det har vært det siste halvannet året.

For Aarbakke handler fastprisavtalen om tryggheten den gir.

– Vi var raskt ute med å signere avtalen. Vi ser at den passer profilen vår veldig godt, sier John Lende, økonomisjef i Aarbakke.

Hovedårsaken til det er at industribedriften produserer hele døgnet, året rundt.

– En annen, og kanskje litt underkommunisert, fordel med fastprisavtalen til Lyse, er at den ikke er indeksregulert. Med tanke på den inflasjonen vi har hatt den siste tiden, er det en kjempefordel. Vi har låst strømforbruket vårt på ca 150.000 kroner i måneden sju år frem i tid, sier Lende.

– Den enkleste og billigste veien til forutsigbar strømregning

En stor andel av de fastprisavtalene som er inngått i Norge leveres av Lyse. Alt fra butikker og kontorlokaler til større industribedrifter som Aarbakke har benyttet seg av denne nye muligheten.

– Det viktigste for mange kunder er at de nye fastprisavtalene forsikrer mot prisen i sitt eget prisområde, mens tilsvarende finansielle avtaler baseres på en beregnet systempris, sier Ane Marte Hausken, administrerende direktør i Lyse Energi.

Hun er i tillegg tydelig på at det er betryggende for bedrifter at avtaleformen og dokumentene er standardiserte og myndighetsgodkjente. Det er med andre ord ikke opp til hvert strømselskap.

Lyse har vært pådrivere for å gi alle bedrifter mulighet for å inngå fastprisavtaler. Tidligere var slike avtaler kun tillatt for kraftkrevende industri.

Avtalene kan virke noe kompliserte i starten, men det er velprøvde mekanismer som vil fungere for mange.

– Ikke ny vinter som i fjor

Lyse har vært pådrivere for å gi alle bedrifter mulighet for å inngå fastprisavtaler. Tidligere var slike avtaler kun tillatt for kraftkrevende industri.

Avtalene kan virke noe kompliserte i starten, men det er velprøvde mekanismer som vil fungere for mange.

Fastprisene er basert på Lyses og markedets prisforventninger de neste årene. I perioder vil fastprisen ligge lavere enn spotpris, mens i andre perioder vil den ligge høyere.

– Vi tror ikke det blir en ny vinter som i fjor. Da var spotprisene veldig preget av den urolige situasjonen med gass i Europa. Nå er det roligere. Samtidig er det alltid usikkerhet i kraftmarkedet, ikke minst som følge av «værår», sier Hausken.

Strømpriser påvirkes nemlig mye av om det er kald og tørr vinter (høyere pris) eller varm og våt vinter (lavere pris).

I tillegg forventes det at spotprisene vil gå mye mer opp og ned innenfor korte tidsperioder, etter hvert som det blir større andel av sol og vind i kraftsystemet.

Prisene i spotmarkedet påvirker uansett ikke Aarbakke.

– Vi tenker ikke at fastpris er mindre gunstig i dag enn da vi inngikk avtalen. Vi er fornøyd med forutsigbarheten langt inn i fremtiden. Vi forventer lavere strømpriser denne vinteren enn i fjor vinter, men vi regner også med at spotprisen vil være høyere enn nivået vi har tegnet fastpris på, sier Oma.