Hopp til innhold
Blad fra busk i skogen

Storforbruker av Lyse-appen, ikke av strøm

Publisert 13.02.2024 - Sist oppdatert kl. 07.30 15.02.2024

Slik får Margareta Skog (70) full kontroll over strømregningen.

– Når strømprisen er ekstra høy eller lav får jeg melding på telefonen min. Push-varsel, heter det vel, sier pensjonist Margareta Skog, som disker opp med nystekte vafler og kaffe denne forblåste februardagen på Vassøy.

Smilet er alltid til stede, det samme er telefonen. Med kjappe tastetrykk henter vertinnen opp Lyse-appen. I den blar hun seg enkelt fram til en graf med spotprisen nå, resten av dagen og i morgen. Grafen gjør et lite byks mellom klokken 17 og 19.

– Her ser du at prisen går opp et par timer, og så ned igjen. Jeg skal vaske klær i kveld, men det blir dermed ikke før i 21-tiden. Det går litt sport i å bruke strøm til riktig tid, altså når appen forteller at prisen er lav. Planlegging er nøkkelordet for lavere strømregning, smiler 70-åringen.

Hun legger til:

– Men når man får gjester, må jo vaffeljernet på – uansett hva appen måtte si om strømpris der og da.

– Ikke bruk mange apparater samtidig

Neste år kan Margareta feire 40-årsjubileum som vassøybu. Strøm fra Lyse har vært i ledningene siden innflyttingsdatoen, med noen måneders unntak.

– Det kom en gang et lokketilbud som virket for godt til å være sant, og slik var det jo. For godt til å være sant. Totalt uoversiktlige fakturaer, vi visste etter hvert ikke hva vi betalte for.

Nå, med Lyse-appen, vet jeg til enhver tid hva kostnadene er så langt i måneden. Den har også lært meg at det ikke er lurt å sette på mange apparater samtidig. Da kan forbruket den timen komme over i det som heter kapasitetstrinn 2. Skjer det tre ganger i løpet av en måned, stiger nettleien, forklarer pensjonisten, som leende innrømmer at hun kanskje er over gjennomsnittet interessert i appens mange muligheter.

– Etter et arbeidsliv med ulike IT-løsninger har jeg litt ekstra interesse for det digitale, men tro meg: Lyse-appen er så brukervennlig at alle kan få bedre kontroll over strømregningen. Ingen har vel lyst å betale mer enn man må, spør Margareta retorisk.

Lyse er mer enn strøm for Margareta

Lyse bygger, drifter og vedlikeholder fibernettet i Sør-Rogaland. Det gjør de også på Vassøy og mange andre steder utenfor allfarvei i regionen.

Denne infrastrukturen gjør at Margareta nyter godt av de TV- og internettproduktene Lyse leverer gjennom Altibox.

– For meg er det en trygghet å være totalkunde hos Lyse. Å ha strøm, tv og internett på en og samme faktura. Veldig oversiktlig og lettvint, sier Margareta, som liker tanken på at nabolaget på Vassøy får tilbake litt av pengene de betaler til Lyse.

– Klart det betyr noe for meg at Lyses overskudd deles med kommunene. Dermed får vi alle litt i retur, som for eksempel skole og helsetjenester, forklarer Margareta.

Som Lucky Luke med fjernkontrollen

En fordel med å være pensjonist, er at man kan se TV til langt på natt, fortelles det lattermildt denne dagen i sofakroken på Vassøy.

– Opptaksfunksjonen og programarkivet er utrolig praktisk og enkelt i bruk. Ta for eksempel nyhetene på NRK: Jeg kan se de interessante innslagene flere ganger, men også spole forbi det jeg ikke vil se. Jeg har dessuten oppdaget kanalen TLC, og vet du hva? Der er det et program som heter «Pimple Popper»! Det har jeg satt på serieopptak, forteller Margareta og ler igjen.

Hun har også benyttet seg av poengsystemet, som er inkludert i Altibox-abonnementet, for å få tilgang til filmer og serier på Viaplay.

– Datteren min som jobber i Lyse, viste meg hvordan poengsystemet virker. Det var jo egentlig veldig enkelt. Ja, ja – paybacktime for alle de gangene jeg har hjulpet henne, smiler Margareta.

Anbefaler YouTube Music og Altibox X

Med Lyse og Altibox kommer hele verden inn i stua på Vassøy. Margareta er besøksvenn gjennom Røde Kors, noe som har resultert i en forkjærlighet for klassisk musikk, opera og ballett.

– En av dem som kommer på besøk, introduserte meg for den italienske tenoren Andrea Bocelli. Helt fantastisk. Og da jeg fant frem til YouTube Music i TV-portalen, åpnet en hel verden seg. Nå er det musikk i stua nesten hele tiden, sier operaentusiasten, som også snakker varmt om Altibox X, den relativt nye strømmetjenesten for alle som har Altibox TV. Her får du eksklusivt innhold, i tillegg til norske og nordiske serier og filmer.

– Alle burde se «Øyriket Myken», en serie som forteller om en gruppe «søringer» som tilfeldigvis har funnet veien til idylliske Myken utenfor Helgelandskysten. Nå skal jeg snart gyve løs på «Jentene fra Englandsbåten», den gleder jeg meg til, sier Margareta.

Problemfri online-tilværelse

Som moderne mennesker flest, Margareta liker å være online og oppdatert. Internetthastighet og -kapasitet har aldri vært et problem.

– Min nettbruk handler stort sett om nettaviser, oppskrifter og generell googling. Og bestilling av konsertbilletter. Da er det jo viktig at tryggheten er ivaretatt, for man leser jo mye om ting som kan skje. Men som Lyse-kunde har jeg – bank i bordet – aldri hatt sånne problemer, sier Margareta, som er fornøyd med totalopplevelsen hun får som Lyse-kunde.