Hopp til innhold
Høyspentmast i skogen med blå himmel

Ny modell for nettleie innføres i Norge

Publisert 23.05.2022 - Sist oppdatert kl. 12.41 04.01.2024

Som strømkunde betaler du nettleie til den netteieren som drifter og frakter strømmen din. Regjeringen har bestemt at det fra 1. juli skal innføres en ny nettleiemodell.

Veldig mange av våre strømkunder får både strøm og nettleie på en og samme regning, derfor har vi samlet litt informasjon som kan være nyttig for kundene våre å vite om den nye modellen.

Hvorfor endres nettleien?

Elektrifiseringen av samfunnet gjør at vi bruker stadig mer strøm til flere formål, og vi bruker også mer strøm samtidig. For å sikre strømtilgangen til alle i fremtiden, uten at sikringen går, må vi bli flinkere til å fordele strømforbruket. Da unngår vi også store, dyre utbygginger av strømnettet, som gir store naturinngrep.

Nå kan det lønne seg å bruke mindre strøm på en gang

Mange av oss kan kjenne seg igjen i at vi kommer hjem fra jobb, setter en bil (eller to) på lading, haster en tur innom vaskemaskinen, mens vi fyrer alle kokeplatene på full styrke for å få middagen på bordet i rekordfart. Strømmåleren setter i firsprang, i godt selskap av mange andre strømmålere på akkurat samme tid – en stor utfordring for strømnettet.

Det siste året har vi blitt utrolig flinke på å forstå strømprisene, og nå må vi lære oss en ting eller to til om strøm. Med den nye modellen blir det nå viktig å tenke på to ting:

1. Prøv å unngå å bruke for mye strøm på en gang.

2. Det vil bli dyrere å bruke strøm på dagtid, og litt billigere på natt og i helgen.

Du kan lese mer om den nye nettleiemodellen hos Energi Norge.

Hva betyr dette for strømregningen?

Tidligere var det bare antall kilowattimer som påvirket nettleien din. Nå får du større mulighet til å påvirke regningen selv. Fra 1. juli 2022 vil nettleien for privatkunder bestå av to deler:

Kapasitetsleddet – et beløp per måned etter hvor mye strøm du bruker samtidig

Energileddet – et beløp per kilowattime, som er rimeligere på natten enn om dagen

Les mer utfyllende om priser hos ditt nettselskap.

Lnett (Sør-Rogaland)

Jæren Everk (Hå kommune)

KE Nett (tidligere Klepp Energi)

Elvia (Viken, Innlandet og Oslo)

Lede (Vestfold, Grenland og Hjartdal i Telemark og Svelvik i Viken)

Bkk Nett (Bergen omegn)

Agder Energi Nett (Agder)