Hopp til innhold

Hva er opprinnelsesgarantier?

Sist oppdatert for 5 måneder siden

Vi garanterer for strømmens opprinnelse

Opprinnelsesgaranti er et viktig virkemiddel for å øke produksjon av fornybar energi i Europa. Med vår opprinnelsesgaranti 100% vannkraft sørger vi for at du gir insentiver til produksjon og investeringer i fornybar energi.

Barekraft_LYS_09455.JPG

Lyse Produksjon håndterer en av Norges mest attraktive vannkraftporteføljer. I likhet med alle andre norske vannkraftprodusenter selger selskapet utelukkende ren, bærekraftig strøm til den europeiske kraftbørsen Nord Pool. Der blir den solgt videre til spotpris. Det er altså ingen kobling mellom strømmen som Lyse Produksjon lager og den strømmen som Lyse Energi selger til deg.
Strømmen du kjøper fra Lyse kan være en blanding av kull, atom, vann, sol og vindkraft.

En opprinnelsesgaranti er et bevis på at strømmen er produsert fra fornybare energikilder, for eksempel vann- eller vindkraftverk. Ordningen har bakgrunn i EUs fornybardirektiv, som har som hensikt å fremme bruken av fornybare energikilder.


Varedeklarasjoner med og uten opprinnelsesgaranti

Strømkunder som ikke har opprinnelsesgaranti blir tildelt en standard varedeklarasjon fra NVE. Denne er beregnet ut fra hvilke kilder strømproduksjonen har i Norge og Europa, se figur under. Kunder som kjøper "100% vannkraft” får en varedeklarasjon som dokumenterer 100% fornybar kraft. 

Varedeklarasjon.pngKilde: NVE 

 

Med opprinnelsesgarantien "100% vannkraft” er du sikret at grantibidraget går til de produsentene som leverer fornybar energi og ikke strøm som produseres av kull, atom eller og gasskraftverk. Dette er en markedsstyrt promotering av videre investeringer i sol, vind og vannkraft for fremtiden. 

Kjøp 100% vannkraft fra Lyse her 
 
Merk: Vi kan ikke garantere at strømmen som havner i din kontakt er fra fornybar vannkraft, men vi garanterer at pengene betales til produsenter av fornybar energi. 

Opprinnelsesgaranti-modell.png

Var denne artikkelen nyttig for deg?

3 av 5 synes dette var nyttigTakk for din stemme!

Relaterte artikler

Finner du ikke det du leter etter?