Hopp til innhold
Lekent, ungt par på kjøkken

Hva bruker mest strøm?

Hjemmene våre er fulle av dingser som bruker strøm. Men hvilke ting i huset bruker mest og minst? Hvor kan man gjøre en innsats for å spare penger?

Vi antar i denne artikkelen at strømprisen for private kommer til å ligge på ca 100 øre (1 kr) pr kWh, inkludert strømstøtte i 2023. Vi understreker at dette er en prognose, les om bakgrunnen her.

NB! Strømregningen består også av nettleie og faste kostnader som ikke påvirkes av forbruket ditt.

Dette bruker mye strøm:

Oppvarming 60 %
Oppvarming er den absolutt største strømkostnaden i norske hjem. Hvis du bare har elektrisk oppvarming, kan strømregningen din bli høy i vintermånedene.

En varmepumpe være en god investering på lang sikt, særlig når strømprisene er høye og det er kaldt ute. Sjekk Lyse sitt tilbud på varmepumper nedbetalt over strømregningen

Varmtvann 15 %
Varmtvann kommer på andreplass på listen over strømslukere. En vanlig 200 liters varmtvannsbereder bruker 3-4000 kroner i strøm per år, ifølge Enova. Gamle berederne bruker mer strøm enn nye, og en investering i en mer effektiv varmtvannsbereder og en sparedusj kan hjelpe deg å spare penger på sikt.

Husk at du ikke bør skru av varmtvannsberederen. Det kreves mye strøm for å varme den opp igjen, i tillegg risikerer du at farlige legionellabakterier trives i det lunkne vannet.

Elbil 10 %
Har du elbil som du lader hjemme? Elbil.no har regnet ut at norske husholdninger med elbil i snitt bruker 2600 kWh pr år på å lade. Her er det store variasjoner fra bil til bil, men det er penger å spare på smartlading eller å lade om natten når strømprisen normalt er lavest. Sjekk smartlading i Lyse-appen.

Mann med smartklokke stiller temperaturen på stråleovn

Dette bruker lite strøm:

Lade mobilen 0,1 %
Hvis du lader telefonen i en time om dagen med en vanlig lader på 5 watt, vil den totale kostnaden være omtrent 2 kroner i året. Det har de fleste råd til.

Kjøleskap 0,5 %
Et gammelt kjøleskap kan bruke over 1000 kWh i året, mens nyere modeller kan ha et forbruk så lavt som 160 kWh per år. Vedlikehold og rengjøring kan bidra til at kjøleskapet ditt fungerer mer effektivt. Da sparer du både penger og maten vil holde seg frisk lenger, altså en vinn-vinn-situasjon!

Oppvaskmaskin 1 %
En standard oppvaskmaskin bruker vanligvis mellom 0,5 og 1,6 kWh per vask. Hvis du setter på oppvaskmaskinen 5 ganger i uken vil dette gi en strømkostnad på omtrent 300 kroner i året. Det er mindre enn varmtvannet som brukes hvis du vasker opp for hånd, så det er heldigvis ingen grunn til å slite ved kjøkkenvasken for å spare strøm.

Vaskemaskin og tørketrommel 4 %
Vaskemaskinen bruker omtrent det samme som oppvaskmaskinen, avhengig av modell. Hvis du setter på vaskemaskinen 260 ganger i løpet av et år vil dette koste deg omtrent 400 kroner.

Tørketrommelen bruker mer strøm, mellom 1,5 og 3,5 kWh per gang. Hvis du setter på tørketrommelen 260 ganger i løpet av et år vil dette koste omtrent 650 kroner totalt. Tørker du klærne på et tørkestativ eller henger de opp utendørs, bruker du ikke strøm i det hele tatt. Klærne holder også lenger fordi du unngår slitasjen som oppstår ved bruk av tørketrommel.

Belysning 4 %
Belysning bruker ikke så mye strøm, men hvis du har mange lamper i hjemmet ditt påvirker det selvsagt strømregningen.

Kvinne ved bord viser fram telefon med strømpriser

Strømslukere

Det er ingen tvil om at det er oppvarming som koster penger for norske strømkunder. Det er der skoen trykker, så vi anbefaler å montere varmepumpe, isolere huset og ha litt lavere temperatur når strømprisen er på sitt høyeste.

Oppvarming

12000 kr / år

Varmtvann

3000 kr / år

Lade elbil

2600 kr / år

Lite å spare

Det er ikke særlig mye å spare på å lage kaffe og lade mobilen om natten.

Kaffetrakter

75 kr / år

Kjøleskap

160 kr / år

Lade mobilen

2 kr / år

TV

110 kr / pr år

Kilder: Enova Svarer og Teknisk Ukeblad.
Alle tall er gjennomsnittsberegninger ut fra et forbruk på ca 21000 KWt i året, inkludert elbil. Estimert snittpris 100 øre pr kWh inkludert strømstøtte.

OBS: I tillegg kommer nettleie og faste kostnader.

Få kontroll på strømforbruket

Med appen vår kan du enkelt:

  • Se hvor mye strøm du har brukt og hvor mye du får i strømstøtte.
  • Se hvilke tidspunkt du har brukt mest strøm.
  • Sammenligne forbruket ditt med når på døgnet strømmen er dyrest.
  • Sammenligning med tidligere perioder.
  • Få oversikt over dine fakturaer.
  • Få varsel ved høye og lave strømpriser

Dette vil gi deg en oversikt som gjør det mulig å spre forbruket mer jevnt ut over dagen, og gjerne til tider der strømmen er billigere.

Skjermbilde av Lyse-appen