Hopp til innhold

Janas Fiskerøkeri – lokalt røkeri i generasjoner

Publisert 07.11.2021 - Sist oppdatert kl. 13.25 02.06.2022

Da hennes far vurderte å selge Janas, fiskerøkeriet og butikken på Storhaug i Stavanger, tok Kine Kristiansen en helomvending. Med mann, barn og hund flyttet hun fra livet sitt i Oslo for å videreføre det faren hadde bygget opp.

– Det har alltid vært en barndomsdrøm å ta over etter pappa, men så lagde jeg mitt eget liv i Oslo og hadde ingen planer om å flytte hjem. Da røkeriet ble lagt ut for salg ble det veldig reelt, og føltes helt feil. Vi bare måtte ta sjansen, hvis ikke hadde jeg kommet til å angre, sier Kristiansen.

Hennes far, Jan Kristiansen, kjøpte røkeriet i 1979 – kun to år før Kine ble født. Fra hun var barn har hun hjulpet til og reist hjem for å bidra i høysesongene. Nå bor Kine sammen med familien i leiligheten over røkeriet og får kjenne på den gode, nostalgiske røyklukten daglig.

Omgitt av positivitet

I tillegg til faren, er det én person som har betydd mye for Kine i overtakelsen. Hun heter Sigridur Oladottir, og har jobbet på røkeriet de siste syv årene.

– Sigridur, eller «Sigga» som vi kaller henne, er fantastisk på alle måter. Hun er et rivjern av ei dame, lojal, engasjert, flink med kundene, og ikke minst – utrolig dyktig i faget sitt. Det er veldig betryggende å ha «Sigga» med på laget, og jeg har lært utrolig mye av henne.

Bortsett fra butikken, finner du kun produkter fra Janas Fiskerøkeri på utvalgte, lokale restauranter i byen. I tillegg røyker de et par tusen villaks for sportsfiskere i året.

– Alle disse årene har vi overlevd på folkemunn. Lokalbefolkningen har støttet opp hele veien, og er flinke til å handle hos oss. Det har vært veldig kjekt å komme tilbake til den positive, gode energien som alltid har vært på røkeriet – både fra kunder og de som jobber her, sier Kristiansen.

Beholder det gamle

Janas Fiskerøkeri har et spesialisert utvalg av hovedsakelig lakseprodukter som røkelaks, gravlaks og varmrøkt laks. I tillegg har de klippfisk, bøkling, røkemakrell, og i sesong lutefisk og røkt skrei.

– I butikken får kundene komme inn i selve røyken, kjenne på den gode lukten og se hvordan vi jobber. Det er ikke slik at man kun handler over disken og går ut igjen. Vi blir dermed godt kjent med kundene våre, noe som gjør Janas til en fantastisk plass å jobbe.

På røkeriet blir det brukt gamle produksjonsmetoder etter gamle røkerilover. Faren gikk i lære hos Trygve Gryte, og selve røkeriet og de gamle ovnene som blir brukt er fra 1933.

– Min største oppgave er å videreføre og ta vare på det pappa har bygget opp. Jeg ønsker ikke å endre på noe som allerede fungerer. Folk har tatt meg veldig godt imot, så jeg er veldig takknemlig, avslutter Kristiansen.

Velger du også lokalt? Bestill strøm til din bedrift.