Jærkokken velger alltid lokalt, også strøm
Publisert 07.11.2021 - Sist oppdatert kl. 07.07 25.08.2022
På Bryne sørger paret Heine Grov og Ragnhild Oftedal for å gi jærbuen og tilreisende en kulinarisk opplevelse. Hos restaurant Jærkokken er det et stort fokus på lokale råvarer.
– Lokal forankring er en rød tråd hos oss. På samme måte som vi henter lokale råvarer hos lokale bønder og leverandører, bruker vi lokal snekker, elektriker, bank og selvfølgelig – lokal strømleverandør. Det gir en helt spesiell trygghet, sier Grov.
Allerede som 21-åring ble Grov kjøkkensjef på Norges første fiskerestaurant, Enhjørningen. Siden har han jobbet på forskjellige restauranter og hoteller. I 2009 vart han hedra av Rogaland Bondelag for å løfte frem lokale råvareprodusenter.
Hjemmekoselig
I 2015 kjøpte Grov og samboeren, Ragnhild Oftedal, et gammelt, herskapelig hus på Bryne. Den gamle villaen ble bygget som apotek i 1920. Ved overtakelse ble det gamle tilbygget revet og erstattet med et stort kjøkken.
– Det er ikke alle som kan skilte med at det de serverer er helt hjemmelaget. Jeg pleier å spøke med det, siden vi har næring i første etasje og kjelleren, og faktisk bor i andre og tredje etasje. Alt fra brød til spekemat er hjemmelaget.
Han har alltid vært opptatt av smak, renhet og at ting er ekte. På restaurant Jærkokken lager de derfor alt fra bunnen av, og gjør alt av røking, tørking og hermetisering selv.
– Vi tar kun imot forhåndsbestillinger, og har ikke drop-in. På denne måten får vi brukt alle råvarer og reduserer matsvinn, samtidig som det gir en økonomisk trygghet. Vi gjør også en god del catering, og selger litt diverse produkter, sier Grov.
Den gode atmosfæren hos Jærkokken er det samboeren som sørger for.
– Ragnhild er faglært blomsterdekoratør, noe restauranten bærer preg av. Hos oss finner du alltid ferske blomster, noe som gir en god og hjemmekoselig atmosfære. Hun er også vertinne, og sørger for at gjestene til enhver tid har det bra.
Støtter lokalt
Med Heine og Ragnhild, samt datteren til Ragnhild, er de til sammen fem ansatte hos Jærkokken. Lokal forankring har alltid vært viktig.
– For oss handler det mye om lokal arbeidskraft. Ta majones som eksempel. Den lager vi av lokale, ferske egg. Skal vi lage remulade kommer også sylteagurkene vi bruker, fra den samme bonden. Vi bruker også lokalt pol. Selv om det er statlig eid, så ønsker vi å bruke den lokale kompetansen.
Nylig spanderte Jærkokken på gamlehjemmet på Bryne, en flott treretters meny sammen med lokalt øl fra Brix Brygghus.
– Slike forespørsler svarer jeg ja på med en gang. Dette var et utrolig bra, lokalt tiltak som vi ønsket å være med på. Å kunne gi gode opplevelse gjennom mat er det vi lever for, så det var bare kjekt, avslutter Grov.
Velger du også lokalt? Bestill strøm til din bedrift.