Hopp til innhold

Slik produserer han egen strøm med solceller på taket

Siden 2016 har Ingve Guttorm Lode produsert sin egen strøm fra solceller på taket hjemme i Sandnes. Nå vurderer han å doble kapasiteten.

Ingve vurderer å doble kapasiteten

– I et godt år produserer anlegget 2500 kilowattime (kWh), mens det ligger på 1800 kWh i et dårlig år. Jeg anslår at det leverer sju til åtte prosent av vårt totale forbruk, men huset er stort og anlegget er i minste laget. Et normalt hus vil gjerne ligge på et årlig forbruk på 20 000 kWh, mens en leilighet gjerne vil ha 15 000 kWh. Jo mindre forbruk, jo større prosentandel sol vil du få, sier Ingve Guttorm Lode.

Solcellene til jærbuen er strategisk plassert på sørsiden av huset.

På godværsdager kan anlegget, som er levert av Lyse, produsere opp mot 20 kWh per døgn.

De kommer godt med til Lodes Tesla X som står i garasjen på Hommersåk. Årlig kjører han rundt 20 000 kilometer. 10 000 av dem kan han finansiere med grønn og fornybar strøm fra hustaket.

– Hvis noen påstår at jeg kjører på brun strøm importert fra utlandet, kan jeg bare si at de kan komme hjem til meg og se hvor dem kommer fra, sier Lode og flirer. Men han har et poeng. Når han ser på årsforbruket og hvor mye bilen bruker av strøm på 20 000 kilometer, leverer solcelleanlegget 10 000 av dem.

Et middels solanlegg produserer typisk 3000 kWh i året, og en elbil bruker i snitt 2 kWh per mil.

Det betyr at bilen kan kjøre 15 000 kilometer i året bare ved hjelp av solcelleanlegget.

– Hvis jeg bruker all solstrømmen på bilen, kjører jeg rundt halvparten på solenergi. Dersom jeg dobler anlegget, får jeg alt jeg trenger av strøm til bilen fra solcellene på taket. Da jeg fikk satt opp anlegget for fire år siden, la jeg opp trekkerør til å kunne doble anlegget, så det er noe jeg vurderer, sier Lode.

Langsiktig nedbetaling

Dersom du vurderer solceller på din bolig, er det nå enklere enn noen gang å sjekke mulighetene.

Lyse.no kan du skrive inn din adresse og få svar på hvor huset ditt har best solforhold.

Tjenesten vil også finne ut hvor mange solcellepanel du trenger og regne ut hvor mange kilowatt de kan levere årlig. Til slutt vil du få oversikt over totalprisen for det aktuelle solcelleanlegget.

Deretter vil en montør komme hjem til deg og legge opp solcellene.

Når anlegget er ferdig montert, vil du bli registrert som plusskunde hos din nettleier, og du kan søke om støtte fra Enova. Tilskuddet er et fastbeløp på 10 000 kroner, pluss 1250 kroner per kWp.

– For en del år siden snakket vi om en nedbetalingstid på 30 år, men nå er den mellom 12 og 20 år. Vi garanterer en produksjonstid på 25 år, men sannsynligvis vil anlegget kunne produsere strøm i 30 til 40 år. Da har du en veldig god økonomi i dette i den siste halvdelen av levetiden, sier Morten Torgersen, prosjektleder i Lyse.

For Lode var det ikke kortsiktig økonomisk gevinst som påvirket installasjonen av solceller.

– Du må ha et langsiktig perspektiv på dette. Det er ingen som vet helt sikkert hvor lang tid det vil ta å tjene inn denne investeringen, sier jærbuen.

Hovedmotivasjonen hans for å få solceller på taket har vært innovasjon og nysgjerrighet på ny teknologi, samt at han er med og bidrar til en grønnere hverdag.

– Jeg synes dette er gøy, og jeg har nok også et lite element av at jeg ønsker å være med og bidra til et litt mer miljøvennlig samfunn. I tillegg synes jeg det er viktig å være med på teknologiutviklingen, sier Lode.

Full kontroll i lomma

Gjennom en app på telefonen kan han til enhver tid se hvor mye strøm solcellene leverer, hvor mye familien bruker i sanntid og hvor mye som sendes ut på nettet.

– Jeg har hele tiden kontroll på produksjonen, forklarer Lode og viser frem en oversiktlige applikasjonen på telefonen.

Solstrømmen de ikke har bruk for, sendes ut på nettet. Lyse kjøper nemlig overskudsstrøm fra solcelleanlegg til spotpris.

I løpet av de fire årene han nå har hatt solcellene på taket, har han aldri opplevd problemer med anlegget.

– Teknisk sett har det ikke vært noe tull med anlegget i det hele tatt. Det har produsert hele tiden, sier Lode.

Ingve vurderer å doble kapasiteten

Ta det et steg videre

Flere tiltak for mer bærekraftig energihverdag.