Hopp til innhold

Hvem passer fastpris for?

Publisert 27.01.2022 - Sist oppdatert kl. 09.18 18.05.2022

Fastpris? Er ikke det bare for de som fortsatt bruker brevgiro og kun har lys på kjøkkenet?

Svaret er nei, mener vi. Er det en ting vi har lært mye om den siste tiden, så er det at det er penger å spare på å bruke strømmen smart. Ta kattevasken den timen spotprisen er billigst, lad elbilen på natten, sett på en vask innimellom slagene på hjemmekontoret, OG hvis du i tillegg kan lage alle middagene for hele uken i helgen – da begynner du å nærme deg nabolagets beste strømpris.

Den digitale hverdagen er her, og strøm er med på lasset. De fleste av oss gjør hva vi kan for å henge med i svingene, og vi ser jo at det meste faktisk forenkler hverdagen vår. Så, det ville vel være dumt å velge en strømavtale uten disse fantastiske mulighetene?

VIKTIG INFORMASJON
Våre fastprisavtaler har steget mye den siste tiden grunnet stor usikkerhet i strømprisene frem i tid. Hvis du tåler svingningene i strømmarkedet kan det derfor akkurat nå være lurt å vente litt med å inngå en fastprisavtale og velge spotpris i stedet.

Hva er fastpris, egentlig?

Du trodde kanskje det fantes et hav av ulike strømavtaler der ute? Vel, kjært barn har mange navn, faktisk er det bare tre ulike; spotpris, fastpris og variabel pris. Sistnevnte er noe verken vi i Lyse eller Forbrukerrådet anbefaler, så den styrer vi unna.

Med fastpris er strømprisen lik, hele døgnet, hele perioden, i motsetning til spotpris som varierer time for time. Med andre ord så slipper du å forholde deg til prissvingningene med en fast strømpris, men til gjengjeld binder du deg til den prisen du har avtalt i hele perioden den gjelder

Hvordan settes prisen?

Kort fortalt: Mens vi på spotpris handler inn daglig til kundene våre, kjøper vi inn strømmen på forhånd når kundene velger fastpris, for hele perioden kunden binder seg. Det er i tillegg flere risikofaktorer som må hensyntas, og vi forsøker å balansere disse på en slik måte at vi over tid har omtrent samme påslag og fortjeneste, uavhengig av om du som kunde har fastpris eller spotpris. Med dette som utgangspunkt er vi glade for at vi gjennom strømkrisen har klart å tilby de gunstigste fastprisavtalene i Sør-Norge. Vi mener gode fastprisavtaler er et av få ordentlige grep hvor vi kan gjøre en forskjell for dem som trenger økt forutsigbarhet

Hvem passer fastpris for?

Nå når strømprisene er høye og svinger mye gjennom døgnet, så kan fastpris være et godt alternativ for deg som ønsker forutsigbarhet. Med fastpris vet du hva strømprisen blir i perioden du har bundet deg for, og har en bedre oversikt over de kommende strømutgiftene.

Eksempler fra virkeligheten:

  • Da Ida fant ut at familieidyllen slo sprekker når barna skulle bades klokka 23 og mannen var konstant tom for rene boxere, bestilte hun fastpris. Nå plasker barna som vanlig klokka 18, og vaskemaskinen går daglig.
  • Etter utallige forsøk, oppdaget Annette at det er teknisk umulig å smartstyre 15-åringen. Den 20 minutters lange dusjen skjer på de verst tenkelige tider uansett. Løsning: fastpris.
  • Sanne. Alenemor til to. Bekymret for de høye strømprisene. Hun sliter med å betale regningen dersom prisene stiger enda mer i vinter. Hun kjøper fastpris for mer forutsigbarhet .
  • Andreas bor i verdens mest trekkfulle hus på Eiganes. Kilowattene raser avgårde bare Yr hinter om kaldere vær. Om sommeren derimot, da er det rene idyllen, og huset varmer seg selv. Selv om han ofte lar elbilen stå parkert, og tar sykkelen til jobb i stedet, så ble fastpris den beste løsningen.

Er det lurt å kjøpe fastpris nå, eller bør jeg vente?

Prisen på fastprisavtalene gjenspeiler det det koster oss å kjøpe kontrakter fram i tid. Vi håper og tror at vi vil kunne tilby noe lavere priser når sommeren nærmer seg, og som gir god sikring for neste vinter.

Men på den andre siden, ved å vente vil en ikke få økonomisk avlastning i ekstremperioden vi fortsatt er inne i. Det er også verd å nevne at den statlige støtteordningen også gjelder for fastpriskunder, og beregnes helt likt som for spotpriskunder.

Hva om jeg kjøper fastpris nå, og angrer i sommer?

For det første skal du da minne deg selv på at du sannsynligvis har mye mindre forbruk om sommeren enn det du hadde i vinter. Så det du sparte i vinter på en god pris, skal det litt til å bruke opp igjen når forbruket er lavere.

Mener du fortsatt at du har en dårlig deal, og denne fastprisen ødelegger nattesøvnen, kan du kjøpe deg ut av avtalen. Du må da betale mellomlegget mellom din pris og aktuell strømpris, så det er ikke noe vi anbefaler.

Et tankekors?

Over lang tid har Forbrukerrådet og bransjen i Norge frontet spotpris som den eneste riktige strømavtalen. Det siste halvåret viser imidlertid at spotpris i altfor stor grad eksponerer husholdninger og andre strømkunder for uforutsigbare svingninger i pris. Kun 4% av strømkunder i Norge har fastpris, mens det samme tallet er over 50% i flere av våre naboland.

Derfor velger vi å være tydelige på at fastpris kan være et godt alternativ for kunder som ønsker forutsigbare strømregninger. Hvilken strømavtale som blir riktig for akkurat deg, må du selv vurdere.