Hopp til hovedinnhold
 
Lyse

Søk

 

Du er her:

  • Privat
  • Markedskommentar: Strøm

Markedskommentar: Strøm

Det gikk fra pristopp til prisfall da en regntung september avløste den lange og tørre sommeren. Høye CO2-kvotepriser presser strømprisen oppover igjen.

En lang og nedbørsfattig periode som strakte seg fra januar til juli, og som inkluderte «tidenes sommer», ble avløst av en våt august og en enda våtere september. I september ble det faktisk satt nedbørsrekorder på store deler av Vestlandet.

Strømprisen steg helt frem til september som følge av det tørre været, men det våte været i september førte til et raskt og kraftig prisfall. 

Store nedbørsmengder og mye vindkraft, gjorde at prisene gikk fra ca. 60 øre/kWh til 20 øre/kWh. Nå som det verste uværet har gitt seg, klatrer derimot spotprisene opp igjen til 40-45 øre/kWh. Foreløpig forventes det at prisen vil ligge på omkring 50 øre/kWh resten av året og gjennom vinteren 2019.

En strømpris på omkring 50 øre/kWh er noe høyere enn det vi har sett de seneste årene. En viktig årsak til dette, er at prisen på CO2-kvoter, som er et viktig element for kraftprisene i Europa og Norden, har steget fra 8 euro pr tonn til over 20 euro. Det alene gjør at strømprisen stiger med 10 øre/kwh.

I sommer var det en del som fryktet svært høye strømpriser til vinteren. Nå som vannmagasinene har fått et solid påfyll i september, er frykten betraktelig redusert. Vi kan likevel ikke helt avskrive høye vinterpriser. Det er fortsatt litt under normal vannstand i magasinene, så noen tørre måneder og en kald vinter vil fortsatt kunne gi priser som er en god del høyere enn dagens strømpris.

Publisert 10. oktober 2018

 

 

Kundesenter Mariero

Åpningstider: man, tir, ons, fre: 10-14 tor: 10-16

Vi hjelper deg 24/7

Telefon kundesenter: 51 90 80 90 

Snakk med oss på Facebook og  Twitter
 

© Lyse AS – Personvern