Hopp til hovedinnhold
 
Lyse

Søk

 

Du er her:

  • Privat
  • Markedskommentar: Strøm

Markedskommentar: Strøm

Hva skjer med strømprisen fremover etter en rekordvarm mai?

Vi har hatt en flott og varm mai måned som har ført til rask snøsmelting og for en kort periode lavere strømpris. Etter den mest intense smeltingen var over har prisen klatret oppover og vi ser en uvanlig høy oppgang i pris. Strømprisen påvirkes av flere faktorer, og vi vil forsøke å kort forklare hva som påvirker.
 
​Nedbøren avgjør
Mye av snøen som lå i fjellene er allerede smeltet og vannmagasinene har en normal fyllingsgrad for årstiden, men snø-og markvannsreservoarene i Norge og Sverige er lavere enn normalt. Dette medfører at vi utover sommeren vil få mindre tilsig og dermed møter vi høsten med et lavere vannmagasin enn normalt. Hvor mye nedbør vi får de neste månedene vil være avgjørende for hva prisen faktisk blir. Dersom det regner mer enn normalt vil det hjelpe på fyllingsgraden og prisene vil mest sannsynlig falle noe tilbake. Skulle det derimot bli en tørr sommer, forventer vi at prisen stiger videre inn mot høsten når forbruket tar seg opp og man begynner å tenke på vinterproduksjon for 2019.
 
​Utlandet påvirker
Ettersom vi utveksler strøm med Europa påvirkes vår strømpris av hva som skjer i det europeiske markedet. Eksempelvis har prisen på C02-kvoter steget kraftig siden høsten i fjor grunnet politiske vedtak i EU med mål om å gradvis inndra overskuddet av kvoter. Andre faktorer som påvirker er prisene for kull og gass som også har steget markant den siste måneden.
 
Prognosene tilsier at sommermånedene vil leveres rundt 40-42 øre/kWh, og at prisen til høsten vil stige ytterligere noen øre/kWh. 
 
Publisert 12. juni 2018.
 

 

Kundesenter Mariero

Åpningstider: man, tir, ons, fre: 10-14 tor: 10-16

Vi hjelper deg 24/7

Telefon kundesenter: 51 90 80 90 

Snakk med oss på Facebook og  Twitter
 

© Lyse AS – Personvern