Hopp til hovedinnhold
 
Lyse

Søk

 

Du er her:

Historisk lave sommerpriser på strøm

Rekordmye snø i fjellene gjør at strømprisene kommer til å holde seg ekstra lave gjennom store deler av sommeren.

Det blir hyggelige priser på strømmen i sommer. Så får vi se hvordan sommerværet skrider frem – får vi mer enn normal nedbør vil vi gå høsten og vinteren i møte med fulle magasiner og ventelig behagelig lave priser enda en vinter. Blir det en tørr og varm sommer kommer prisene til å normalisere seg, men på et fortsatt historisk sett lavt nivå. Og blir sommeren slik vi nordboere håper så er det kanskje greit at prisene løfter seg noe?

Årets vinter ble omtrent like mild som vinteren 2014 - som var rekordmild. En mild vinter er som regel ensbetydende med lavtrykk og mye nedbør og vind. Dette er også hovedårsaken til at prisene har fortsatt å falle gjennom vinteren og våren.

Som vi har omtalt tidligere er markedsutsiktene meget hyggelige for oss strømforbrukere. Vi har gått fra en situasjon med kraftunderskudd til en situasjon med et stigende kraftoverskudd i årene som kommer. Dersom det ikke blir en lang periode med unormalt tørt og kaldt vær vil vi derfor ikke få «kraftpriskriser» som vi opplevde noen ganger tidligere på 2000-tallet.

Det er heller ikke noen nye sterke indikasjoner på at kraftprisene skal stige mye i årene som kommer. EU har nylig vedtatt en innstramming av CO2 kvotemarkedet for få prisene opp og dermed utslippene ned, men vi tror foreløpig at dette kun vil ha en moderat innvirkning på strømprisen.

Samtidig tror vi at det er grenser for hvor mye mer prisene nå kan falle. I våte og milde år som 2015 ser ut til å bli, vil vi nok kunne få ekstraordinært lave priser, men flere og flere kraftprodusenter i Norden og Europa sliter med lønnsomheten og må vurdere hvor lenge man kan opprettholde normal drift. Dette vil heve det generelle prisnivået noe. I Sverige har man for eksempel foreslått å stenge ned to kjernekraftverk i 2018-2020 (5-7 år før planen) som følge av dårlig lønnsomhet. Med mindre noe uventet skjer, som får kraftprisene til å stige mye, tror vi dette bare er begynnelsen. 

Tabell som viser strømprisene fra 2010 til 2015.

Sjekk våre strømpriser.

Kom på besøk

Få hjelp, hent dekoder, se demoer, bestill produkter - og få deg en kopp kaffe.

Kundesenter Mariero
Åpningstider: man-fre
09.00 - 18.00

Breiflåtveien 18
4017 Stavanger

Vi hjelper deg 24/7

Telefon kundesenter: 51 90 80 90 

Snakk med oss på Facebook og  Twitter