Hopp til hovedinnhold
 
Lyse

Søk

 

Du er her:

Hva er elsertifikater?

Elsertifikat er en miljøvennlig ordning som betyr at for hver kWh strøm du kjøper, legges det på et lite beløp – en støtte for å sikre at enda mer kraft skal produseres fra fornybare energikilder.

Som belønning for å produsere fornybar kraft, mottar produsenten elsertifikater. Kraftleverandørene må kjøpe elsertifikater som dekker kundenes forbruk. Dette er beskrevet i norsk lov i «Lov om Elsertifikater» som trådte i kraft 1. januar 2012.

Kjøp og salg av strøm er regulert gjennom børsen NordPool Spot, noe som betyr at kraftleverandøren Lyse Energisalg må betale elsertifikater på lik linje som alle andre, selv om Lyse-konsernet også produserer fornybar kraft gjennom selskapet Lyse Produksjon. 

Hva består strømprisen av? 

Strømregningen består av tre ting: strømpris, nettleie og myndighetspålagte avgifter.

Strømprisen består av markedsprisen (det samme som vi kjøper strømmen for fra NordPool) + et påslag. Kostnad for elsertifikat er inkludert i dette påslaget.

For eksempel betyr dette at for vår vanligste strømavtale, Lyse Fornybar Innkjøpspris, betaler du det samme som vi kjøper strømmen for + 6,3 øre/kWh som inkluderer lovpålagt elsertifikat. I tillegg kommer et månedsbeløp på 47 kroner.

Prisøkning fra 1.11.2018

Prisene på elsertifikater har økt med 230 % fra inngangen av 2018 til og med oktober. Prisene nådde høyden i september og hadde da steget med 350 % siden nyttår. Dermed har kostnaden vår steget så kraftig at vi har sett oss nødt til å øke påslaget til 6,3 øre/kwh. 

Mer informasjon om elsertifikater finner du hos NVE.

Var dette nyttig?

VI HJELPER DEG!

Hele døgnet, alle dager

Åpningstider fakturahenvendelser

man–fre: 08–20

Butikk Mariero

man, tir, ons, fre: 10–14
tor: 10–16
Breiflåtveien 18, 4017 Stavanger

Kundesenter Mariero

Åpningstider: man, tir, ons, fre: 10-14 tor: 10-16

Vi hjelper deg 24/7

Telefon kundesenter: 51 90 80 90 

Snakk med oss på Facebook og  Twitter
 

© Lyse AS – Personvern