Hopp til hovedinnhold
 
Lyse

Søk

 

Du er her:

Pass på utstyret i lyn og torden

Fine sommerdager snur plutselig om til kraftig regn, lyn og torden. Det kan være farlig for det elektroniske utstyret ditt. Hva bør du gjøre? Vi har de gode rådene.

Den trykkende, fuktige og tunge luften kjenner vi. Den betyr deilig, norsk sommer. Den kan også være et varsel om at lyn og torden er på vei. Tirsdag 3. juni fikk vi et godt eksempel på det i regionen vår. Kraftig regn, lyn og torden slo til for fullt. Noen synes lyn som spjærer himmelen er vakkert. Tordenskrall kan være underholdene for noen, skremmende for andre. Det elektroniske utstyret tilhører gruppen som ikke er spesielt glad i lyn og torden. Det kan være direkte farlig for tv-er, dekodere, pcer, alarmer og hvitevarer. Det kommer av de voldsomme spenningene, eller for å være korrekt; overspenningene.  

Nær halvparten av alle branner i Norge skyldes elektrisk strøm. De fleste boligbranner er forårsaket av feil bruk av eller feil på elektriske apparater. Det Lokale Eltilsynet (DLE) jobber for å redusere brann, ulykker og skader forårsaket av elektrisk strøm.

Lyse gir deg derfor en huskeliste for å unngå at lyn skaper trøbbel og farlige situasjoner med ditt utstyr:

  • Monter overspenningsvern i sikringsskapet. Det var først i 2010 det ble vanlig å montere overspenningsvern i sikringssskapet i boliger, sjekk derfor om du har dette.
  • Trekk ut støpslet på elektriske apparater som ikke må være tilkoplet strøm. 
  • Har du følsomt elektronisk utstyr som ikke tåler avbrudd i strømforsyningen? Da bør du investere i egne løsninger. Ta kontakt med din pc-/tv-forhandler eller forhandlere av sikkerhetsløsninger og spør hva de anbefaler av utstyr for ditt behov.

Skader etter overspenninger er ofte store og tydelige, men det kan også være mindre skader som ikke oppdages med det første. Det kan føre til mer alvorlig skade, varmgang og branntilløp på et senere tidspunkt. 

Elsikkerhetsportalen er utarbeidet for at du skal kunne sikre hjemmet ditt, hytta, båten og ellers holde deg og familien elsikker. Ta deg gjerne tid til å lese artiklene og skap et trygt og elsikkert hjem. 

Kom på besøk

Få hjelp, hent dekoder, se demoer, bestill produkter - og få deg en kopp kaffe.

Kundesenter Mariero
Åpningstider: man-fre
09.00 - 18.00

Breiflåtveien 18
4017 Stavanger

Vi hjelper deg 24/7

Telefon kundesenter: 51 90 80 90 

Snakk med oss på Facebook og  Twitter