Hopp til hovedinnhold
 
Lyse

Søk

 

Du er her:

− Mye strøm for pengene

For det du betaler for en kroneis i dag, kan du trakte 1640 kopper kaffe. Eller se 625 timer tv. Anders Thingbø i Lyse Energisalg forklarer hvor lett tilgjengelig og hvor verdifull strømmen faktisk er.

Mye avhenger av strømtilførsel. − Hele vårt moderne samfunn er bygget på elektrisitet. Det er en interessant øvelse å liste opp alt en bruker i løpet av en dag som trenger strøm for å virke. Uten strøm er for eksempel mye av helseforetakenes behandlingstilbud lammet, butikkenes betalingssystemer går ned og går det lang nok tid vil våre matreserver også råtne uten strøm, fortsetter han.

På begynnelsen av 1900-tallet brukte en gjennomsnittsfamilie omtrent 54 timer i uken på husarbeid. Nå bruker vi bare 15 timer på de samme oppgavene. Elektrisk lys gjør også at vi kan fordele arbeidet mer ut over døgnet. Om du setter på vaskemaskinen, tørketrommelen og oppvaskmaskinen, koster det deg ikke mer enn 2,63 kroner totalt.

Hva koster egentlig strømmen? − Strømprisen er dobbelt så høy i Sverige og tre ganger så høy i Danmark, og jeg har flere eksempler som viser hvor mye du faktisk får for pengene i Norge, understreker Thingbø.

Om du lader mobilen sammenhengende i en uke, har en LED lyslenke tent i to uker, kjører fem omganger med vaskemaskinen, ser tv i 46 timer og bruker en bærbar datamaskin i 46 timer, vil dette totalt koste deg 15 kroner i strømkostnad. Å lade en iPhone koster litt over to kroner per år.

Teknologiutvikling har også ført til at vi bruker mindre penger på strøm.
− I 2003 rakk 1 krone til 2,5 timers tv-tid med en 40 tommers plasmaskjerm. I 2014 rekker samme strømkostnad til 25 timers tv-tid med en 40 tommers LED-skjerm, forklarer Thingbø.

Oppvarming utgjør størst del av strømregningen. Oppvarming av rom står for mellom 50 og 60 prosent, og oppvarming av vann er rundt 20 prosent av strømregningen din. 15 kroner rekker til omtrent 12,5 time med en 1200W panelovn.

− I stedet for å skru ned romtemperaturen, kan en spare så mye som 20 prosent på regningen ved å bruke smarte løsninger for å flytte oppvarming til de tidene på døgnet du faktisk trenger den. Det er å fyre for kråkene om du lar panelovner og varmekabler stå på full guffe om natten og når du er ute av boligen, forteller Anders Thingbø.

Hva du kan gjøre på kjøkkenet for 25 kroner, prisen på en kroneis:

  • Steke 90 pizzaer; eller
  • Koke 222 liter vann; eller
  • Steke 267 vafler; eller
  • Lage 477 smoothier; eller
  • Høre på kjøkkenradioen i 3600 timer; eller
  • Kjøre 25 omganger med oppvaskmaskinen; eller
  • Riste 356 brødskiver; eller
  • Vispe 89 liter fløte; eller
  • Fryse ned matvarer til -18 grader i 648 timer.

Finn strømavtalen som passer best for deg.

Kom på besøk

Få hjelp, hent dekoder, se demoer, bestill produkter - og få deg en kopp kaffe.

Kundesenter Mariero
Åpningstider: man-fre
09.00 - 18.00

Breiflåtveien 18
4017 Stavanger

Vi hjelper deg 24/7

Telefon kundesenter: 51 90 80 90 

Snakk med oss på Facebook og  Twitter